Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamervragen over kinderen zonder ouders in kamp Syrië

20-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ploumen - Anp
PvdA-leden Kuiken en Ploumen willen van minister Blok (Buitenlandse Zaken) weten of de twee jonge kinderen die zonder hun ouders verblijven in Koerdische kamp Al Hol in Noord-Syrië worden opgehaald. De twee leden stellen Kamervragen naar aanleiding van het nieuws dat ZEMBLA dinsdag naar buiten bracht. De baby en peuter, die zonder ouders in het kamp verblijven, zijn de kinderen van de Nederlandse Jihadstrijder Hatim Rodgers. 
Lees hier alle Kamervragen
Hun uit Litouwen afkomstige moeder is dit jaar in maart in het IS-bolwerk Baghouz doodgeschoten. Vader Rodgers zou zich naar verluid hebben overgegeven aan de Koerden.

Niet meegenomen
Hoewel de kinderen zonder ouders in het kamp verblijven, zijn ze vorige week niet meegenomen door de Nederlands-Franse delegatie die twaalf Franse en twee Nederlandse weeskinderen uit Noord-Syrië heeft gehaald.

Kamerleden Ploumen en Kuiken vragen zich af: ‘In hoeverre verschilt de situatie van deze kinderen met de kinderen die vorige week wel door de Fransen uit het Noord-Syrische kamp Ain Issa zijn gehaald?’ Ook willen ze van de ministers van Buitenlandse Zaken en van Justitie en Veiligheid weten of zij ‘zich bewust zijn van de ernst van de situatie van deze kinderen’.

‘Consulaire bijstand’
Op de vraag waarom de kinderen van Hatim Rodgers vorige week niet door de Nederlands-Franse delegatie zijn meegenomen, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen ZEMBLA dat er geen hulpvraag om consulaire bijstand voor de kinderen bij het ministerie is binnengekomen. “De rol van het ministerie van Buitenlandse Zaken is puur consulair. Zonder hulpvraag verlenen we geen consulaire bijstand,” aldus de woordvoerder.

Ploumen en Kuiken willen na deze uitspraak weten hoe een baby van dertien maanden en een peuter van drie jaar oud een verzoek kunnen indienen tot ‘consulaire bijstand’.

ZEMBLA-verslaggever Simone Tangelder was vorige week in het kamp en heeft daar de twee kinderen ontmoet. Bekijk de reportage:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.