Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vluchtelingenwerk wil af van Turkijedeal: ‘Mensenrechten worden geschonden’

03-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP Vluchtelingen in Turkije
Migranten die door Europese landen worden teruggestuurd naar Turkije, zoals is afgesproken in de Turkijedeal, komen daar vaak achter slot en grendel terecht in gevangenissen. Dat blijkt uit onderzoek dat door de Vrije Universiteit van Amsterdam is gedaan in opdracht van VluchtelingenWerk Nederland.
ANP Vluchtelingen in Turkije
Vluchtelingenwerk noemt de situatie ‘onacceptabel’ en wil af van de Turkijedeal. Ook vindt de organisatie dat Europa geen nieuwe soortgelijke deals met Afrikaanse landen moet maken. 
Tegen BNR omschrijft Dorine Manson van Vluchtelingenwerk uitgebreid wat niet deugt aan de situatie in Turkije:
"Het kan voorkomen, en dat vind ik heel schokkend, dat asielzoekers worden teruggestuurd naar het land van herkomst, naar een onveilig land. Zonder dat er enige juridische toets heeft plaatsgevonden in Turkije."
Vluchtelingenhandel
Uit de ZEMBLA-uitzending 'Vluchtelingenhandel' bleek dat vluchtelingen op weg naar Europa, in Afrikaanse landen een makkelijke prooi zijn voor smokkelaars. Ze worden uitgebuit, mishandeld, ontvoerd en hun familie afgeperst. Door mensen tegen te houden en terug te sturen, is Europa volgens sommige deskundigen medeverantwoordelijk voor het in stand houden van deze situatie. Kijk hieronder een korte samenvatting van de uitzending terug:
Uit het onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat mensen die teruggestuurd zijn door Griekenland en weer in Turkije aankomen, vaak in gevangenissen terechtkomen. “De deur gaat op slot. Mensen mogen niet naar buiten en mogen geen contact leggen met de buitenwereld. Dat zijn mensenrechtenschendingen die volstrekt onacceptabel zijn”, aldus Manson.
Vluchtelingenverdrag geschonden
Europa betaalt Turkije nu om migranten die vanuit Turkije in boten de oversteek naar Griekenland maken, terug te nemen. In Griekenland worden de bootvluchtelingen teruggestuurd naar Turkije. De voorzitter van VluchtelingenWerk Nederland vindt dat Turkije een deel van de deal niet nakomt, omdat volgens haar mensen geen toegang krijgen tot de asielprocedure en geen fatsoenlijke opvang krijgen. Daarmee wordt volgens haar het Vluchtelingenverdrag geschonden.
"Voordat we meer van deze afspraken maken, moet je zorgen dat deze zaken geborgen zijn."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.