Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vluchtelingenorganisaties geschokt over uitspraken Blok: ‘Dit is een bewindspersoon onwaardig’

18-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
Stef Blok 3
Vluchtelingenorganisaties reageren geschokt op de uitspraken van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.
hier
Bekijk hier de uitspraken van Stef Blok
VluchtelingenWerk
Jasper Kuipers, adjunct-directeur bij VluchtelingenWerk Nederland: “Dit is een bewindspersoon onwaardig. Bovendien ondermijnt minister Blok hiermee inspanningen van dit kabinet om in Europa gezamenlijke afspraken te maken over een goede opvang van vluchtelingen. Wij roepen de minister-president op om afstand te nemen van deze uitspraken.”
Stef Blok 3
“Over xenofobie mag je als bewindspersoon nooit pragmatisch zijn. Minister Blok legt zich hier niet alleen bij neer maar wakkert dit met een nogal incoherent verhaal juist aan. Onder meer door de zorgen van mensen die overlast in hun wijk ervaren in die context te trekken. Onze 13.000 vrijwilligers getuigen ervan dat het mensen in Nederland wel degelijk iets kan schelen of vluchtelingen een plek kunnen krijgen in onze samenleving. Voor mensen in gevaar moet altijd plek zijn in onze samenleving, en van een bewindspersoon mag men verwachten dat hij hier ook voor staat.”
Stichting Vluchteling
Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling: “Ik sta echt met mijn oren te klapperen. Hele onheilspellende opmerkingen van uitgerekend de minister die de verantwoordelijkheid heeft om grote internationale problemen van onze tijd op een menswaardige manier op te lossen. In plaats daarvan kiest de minister van Buitenlandse Zaken ervoor om de polarisatie te voeden met allerlei spookbeelden over mensen die in wanhoop op onze deuren kloppen op zoek naar hulp en bescherming. Deuren die steeds vaker in hun gezicht worden dichtgesmeten.”
“Bloks uitspraken druisen in tegen de mensenrechten waarvoor juist deze minister zich hoort in te zetten. Dit is een minister onwaardig. Dit staat haaks op alles waar Stichting Vluchteling en – belangrijker nog – het grootste gedeelte van de Nederlanders voor staat.”
ZEMBLA-verslaggever Erwin Otten was te gast bij De Nieuws BV over de uitspraken van minister Stef Blok. Bekijk het hele fragment hier:

Meer over:

stef blok
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.