Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vijf biljoen stukjes plastic in zee

11-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
een-zee-van-plastic
Het is algemeen bekend dat er gigantische hoeveelheden plastic in zee drijven. Hoeveel precies is nu duidelijk, aldus een woensdag gepubliceerd onderzoek van het Five Gyres Instituut in Los Angeles. Er drijven ruim 5 biljoen (5.250.000.000.000) plasticdelen in de wereldzeeën, oftewel 269.000 ton aan plastic.

Onderzoeker Marcus Eriksen en zijn team bekeken data uit 24 verschillende expedities en ruim 1500 monsters om te bepalen hoeveel deeltjes er ronddrijven en waar de grotere en kleinere stukjes plastic zich bevinden. Uit hun onderzoek blijkt dat langs de kusten de meeste grote stukken plastic, zoals flesjes en visnetten, drijven.
In vijf grote kolken in de oceaan, een soort stromingen van honderden of duizenden kilometers doorsnee, drijven de meeste kleine deeltjes en daarmee ook de grootste hoeveelheid plastic. De kleinste plasticdeeltjes werden echter gevonden in het water nabij de Noordpool.
Een Nederlandse student aan de TU Delft, Boyan Slat, werd de afgelopen jaren bekend door zijn plan om de 'plastic soep' in zee aan te pakken. Slat bedacht een V-vormige installatie, die plastic dat in de V drijft, zuivert uit het water. De installatie is nog niet gemaakt.

(Dit model voorspelt de spreiding van plastic afval in de komende 10 jaar)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.