Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Video: Bewoners weten kap te voorkomen en beheren bos nu zelf

22-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
668 keer bekeken
  •  
In het Groningse Kolham hebben bewoners met succes een bos weten te redden van kap. Het bos is met subsidie in 1986 aangeplant als productiebos voor hout. Boeren kregen destijds subsidie als ze bos aanplanten op landbouwgrond. Toen de regeling afliep, besloten veel boeren de bossen te kappen en de grond te gebruiken voor andere doeleinden. Dat was bijna ook gebeurd met het bos in Kolham. De bewoners hebben het na een strijd van 2,5 jaar in beheer weten te krijgen.

De provincie Groningen en ook het ministerie kunnen Zembla desgevraagd niet vertellen hoeveel bossen met de 1986 subsidieregeling geplant zijn. Het gaat in ieder geval over duizenden hectares bos die aangeplant, en de laatste jaren weer gekapt zijn.

Lees ook: Ontbossing in Nederland kost jaarlijks 1,5 miljoen extra CO2-uitstoot

Het beloofde bos

In de Zembla-uitzending ‘Het beloofde bos’ blijkt dat ontbossing in Nederland jaarlijks zorgt voor een uitstoot van 1,5 miljoen ton CO2, vergelijkbaar met 750 duizend extra auto's op de Nederlandse wegen.

Bekijk de eerste beelden uit de uitzending:
Bekijk hieronder de reactie van de provincie Groningen op vragen van Zembla:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.