Zembla

Het beloofde bos

19-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
14294 keer bekeken
  •  
Nederland is een van de minst bosrijke landen van Europa, alleen Malta en IJsland hebben nog minder bos. Slechts 10 procent van Nederland is bos. De laatste tien jaar zijn er ook meer bomen gekapt dan dat er nieuwe bijkwamen: Nederland kapt zelfs relatief meer dan er in Brazilië jaarlijks geveld wordt.

Maar daar komt verandering in, zo kondigde minister Schouten aan met de presentatie van de Bossenstrategie eind vorig jaar. Als onderdeel van het klimaatakkoord zullen Rijk en provincies 10 procent bos bijplanten. Dat zijn zo’n 150 miljoen nieuwe bomen en dat al binnen 10 jaar. Dat is goed nieuws, want bos is belangrijk voor de opslag van broeikasgassen, de biodiversiteit, de kwaliteit van ons lucht en water, en is bovendien een bron van ontspanning. Maar klopt dit ‘meer bos’ wel?

Zembla onderzoekt: wat komt er van de beloftes van de minister terecht?

Het beloofde bos

Het beloofde bos  donderdag 22 april om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2
Herhaling: donderdag 29 april  9.30  uur – NPO 2

Regie: Jos van Dongen
Research: Pamela Kalkman

Bekijk de eerste beelden: 
Lees het wederhoor bij deze uitzending (reacties van Staatsbosbeheer, ministerie LNV, gemeente Venlo, Provincie Groningen, Provincie Limburg).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.