Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Verzekeraar ASR koopt woekerpolisklachten af

23-09-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
de-voortwoekerpolis
Verzekeraar ASR, die voor 100 procent eigendom is van de Nederlandse Staat, heeft een selecte groep woekerpolisgedupeerden in het geheim afgekocht. Klanten kregen een schikking aangeboden, waardoor ze in sommige gevallen duizenden euro’s meer compensatie kregen dan andere woekerpolisslachtoffers. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. In de schikkingsvoorstellen is een geheimhoudingsclausule opgenomen. De Consumentenbond spreekt schande van de geheime deal en wil dat minister Dijsselbloem van Financiën ingrijpt. Oppositiepartijen CDA, D66 en SP eisen opheldering.
 
De schikkingen zijn getroffen met klanten die via rechtsbijstandverlener SRK een klacht hadden ingediend tegen ASR. Uit documenten in handen van EenVandaag blijkt dat SRK eind 2012 namens 60 klanten proefprocedures tegen ASR begon. SRK hoopte op die manier de verzekeraar tot compensatie te dwingen. De verzekeraar gaf aanvankelijk aan niet bereid te zijn tot een schikking, maar veranderde eind 2013 van standpunt. Voorwaarde was dat een schikking ‘onder strikte geheimhouding’ tot stand zou komen. Met hoeveel klanten ASR precies geschikt heeft is niet duidelijk. De verzekeraar wil slechts kwijt dat het om ‘een paar honderd’ dossiers gaat.

Rechtsongelijkheid
ASR, dat in 2008 als onderdeel van Fortis werd gered door de Staat, zegt dat er ‘in bijzondere gevallen’ aanvullende regelingen kunnen worden afgesproken. Over de reden waarom de paar honderd SRK-dossiers zijn geschikt wil ASR niets zeggen. De Consumentenbond is laaiend over de geheime deal. ' Wat ASR hier doet is de rechtsongelijkheid vergroten ', zegt Marcel Hooft van Huysduynen, campagneleider financiële sector van de Consumentenbond, in EenVandaag. Volgens de bond moet de minister, als aandeelhouder, ingrijpen. ' De overheid draagt hiermee zelf bij aan het vergroten van de verwarring bij consumenten.'  Advocaat Adriaan de Gier van claimstichting Wakkerpolis noemt de actie van ASR ‘volstrekt onbehoorlijk’. ' Als je dan toch overgaat tot vergoeding, omdat je vindt dat het moet, dan moet je dat voor iedereen doen.'  Oppositiepartijen CDA, SP en D66 zijn verontwaardigd over de schikking en willen dat Dijsselbloem tekst en uitleg geeft.

Schikkingen
ASR verkocht in totaal rond 1,1 miljoen woekerpolissen. Dat zijn beleggingsverzekeringen die in opspraak kwamen vanwege de torenhoge verborgen kosten. Sinds het losbarsten van de woekerpolisaffaire kwamen er, onder druk van politiek en consumentenorganisaties, compensatieregelingen tot stand. Maar die dekken slechts een beperkt deel van de schade. EenVandaag onthulde vorig jaar al dat verzekeraars soms individuele schikkingen treffen. Uit dossiers die EenVandaag inzag bleek dat zij soms honderd keer meer uit het vuur wisten te slepen dan het aanvankelijk aangeboden bedrag. (Bron: EenVandaag)

UPDATE (24/9) Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) is niet tegen geheime schikkingen om een einde te maken aan woekerpolissen. Hij zei dat donderdag in de Tweede Kamer in een debat over de verzekeringssector.
Kamerleden hadden de minister een reactie gevraagd op berichtgeving bij EenVandaag, waaruit bleek dat verzekeraar ASR tientallen gedupeerden met een woekerpolis veel meer compensatie zou hebben betaald dan tienduizenden andere klanten met dezelfde verzekering. Voorwaarde was dat ze de schikking geheim zouden houden. De Consumentenbond en claimorganisatie Wakkerpolis zijn daar boos over.
Dijsselbloem zei dat een schikking onder het privaatrecht valt en dat geheimhouding dan gewoon geoorloofd is. Hij wees er ook op dat er onder de noemer 'woekerpolis' zoveel verschillende producten vallen dat het onmogelijk is voor al die polissen een en dezelfde regeling af te spreken. (ANP)
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor