Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vervuilde grond Vink ook in Apeldoorn gebruikt na foute herkeuring

07-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
vink 12
Afvalbedrijf Vink heeft net als in Barneveld en Leusden (Achterveld) ook in Apeldoorn via dezelfde methode van herkeuring vervuilde grond gebruikt. Dat schrijft het gemeentebestuur aan de raad. Vink liet 7835 ton vervuild zand herkeuren. Na herbemonstering bleek het zand ineens schoon. Maar volgens de Omgevingsdienst deugde de herkeuring niet en had het zand niet mogen worden toegepast.
Dertig ton van de partij kwam in Apeldoorn terecht. Ongeveer twee volle grote vrachtwagens. Waar precies is niet helemaal duidelijk. De gemeente wil vijf locaties onderzoeken. In ieder geval is duidelijk dat het zand is gebruikt bij de natuurontwikkeling aan Drostendal/Weteringsebroek.
Vink spreekt Omgevingsdienst tegen
Vink spreekt ook in dit geval de Omgevingsdienst tegen en houdt vol dat de herkeuring van deze partij volgens de regels is verlopen.  ZEMBLA bracht in november naar buiten dat Vink illegaal vervuild zand heeft gebruikt in woonwijken in Barneveld.
Vervuild zand afvalbedrijf Vink in negen andere gemeenten gebruikt
Donderdag onthulde ZEMBLA dat Vink niet alleen in Barneveld, maar ook in negen andere gemeenten vervuild zand toepaste. Dat blijkt uit een mail van gedeputeerde Conny Bieze aan de Statenleden, die in bezit is van ZEMBLA. De overige zeven gemeenten waar vervuild zand is gebruikt, zijn nog niet bekendgemaakt. 
Nieuwe vergunning voor Vink
Het provinciebestuur dat het bevoegd gezag is voor het bedrijf heeft een nieuwe omgevingsvergunning verstrekt die toestaat dat Vink mag uitbreiden. Daarbij is de voorwaarde gesteld dat Vink onder het toezicht van een speciaal team komt te staan of dat het bedrijf wordt opgesplitst in verschillende onderdelen. De vergunning ligt ter inzage en er kunnen nog zienswijzen tegen worden ingediend. 
Kijk de uitzending over Vink: 'Nieuwbouwwijk als stortplaats'
Vervuilde grond #Vink in ieder geval ook in Apeldoorn toegepast. Blijkt uit deze brief. Na Barneveld en Leusden (Achterveld) nog zeven gemeentes te gaan... @zembla pic.twitter.com/I5E1l2xQqg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.