Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vertrouwensbreuk tussen bewoners en gemeente Barneveld

17-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vink 05
Bewoners uit Barneveld zeggen het vertrouwen op in de gemeente. De klankbordgroep die controle houdt op de onderzoeken naar het vervuilde Vink-zand in Barneveld voelt zich niet serieus genomen door de gemeente. De groep beschuldigt haar ervan in die onderzoeken aan te sturen op 'de uitkomst die de gemeente voor ogen heeft'. Er zou niets worden gedaan met de voorstellen die de bewoners doen, terwijl hen dat wel is beloofd. 
Het zandonderzoek, dat vandaag van start gaat in de Barneveldse woonwijk Veller, krijgt dan ook geen steun van de bewoners.

Onbeantwoorde vragen
Vorige week werd bekend dat de gemeente Barneveld een grootschalig onderzoek gaat doen naar het gebruik van mogelijk vervuilde grond in Barneveld en Voorthuizen. Dit gebeurt naar aanleiding van de onthullingen in de ZEMBLA-uitzending 'Nieuwbouwwijk als stortplaats'. De bewoners van Barneveld waren niet blij met de opzet van het onderzoek, omdat veel vragen onbeantwoord bleven.
Bewoners Barneveld ontevreden met opzet onderzoek vervuilde grond
"Wij zijn zeer teleurgesteld dat de gemeente onze bijdrage in de onderzoeksstrategie op alle fronten afwijst", zegt een lid uit de klankbordgroep. In deze groep worden bewoners op de hoogte gehouden van het onderzoek naar de vervuilde grond.

'Toch al vervuild'
Er zou zijn beloofd dat er op meerdere plekken grondwater getest wordt, vertelt een lid uit de groep. Nu blijkt dat er slechts op één à twee plekken getest gaat worden. Andere plekken worden niet meegenomen ‘omdat deze toch al vervuild zijn’. "Dat vind ik een zeer kwalijke aanname", vertelt een bewoner. "Ik zou graag willen weten of bijvoorbeeld de vervuiling is toegenomen met andere stoffen sinds dat het zand van Vink er ligt."
Ook wil de klankbordgroep weten of de grond getest wordt op giftige stoffen die in Achterveld zijn gevonden. 
Arrogantie
Nadat ze nogmaals een brief hebben verstuurd naar de gemeente kwam er een uitvoerig antwoord. Maar de antwoorden stoten de bewoners tegen de borst: "De arrogantie die deze brief uitstraalt gaat totaal voorbij aan de ernst van de zaak."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.