Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bewoners Barneveld ontevreden met opzet onderzoek vervuilde grond

11-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Vink 01
De gemeente Barneveld gaat een grootschalig onderzoek doen naar het gebruik van mogelijk vervuilde grond in Barneveld en Voorthuizen. Dit gebeurt naar aanleiding van de onthullingen in de ZEMBLA-uitzending 'Nieuwbouwwijk als stortplaats'. De bewoners van Barneveld zijn niet blij met de opzet van het onderzoek. ZEMBLA sprak met een aantal bewoners die aangeven anoniem te willen blijven. “We hebben nog zoveel vragen niet beantwoord gekregen.”

De opzet van het onderzoek is verspreid zonder dat er overeenstemming over is, zeggen de bewoners.  “De gemeente informeert ons te laat, ze zijn onzorgvuldig en er ontbreekt een duidelijke onderzoeksopzet”, vertelt een bewoner. 

Vervuilde grond
In ‘Nieuwbouwwijk als stortplaats’ onthulde ZEMBLA dat, volgens een rapport van de Gelderse Omgevingsdienst,  afvalverwerker Vink uit Barneveld vervuilde grond illegaal heeft toegepast in nieuwbouwwijken in Barneveld.
Bekijk de hele uitzending 'Nieuwbouwwijk als stortplaats'
Na de uitzending is er een zogenoemde ‘klankbordgroep’ voor bewoners opgericht door gemeente Barneveld. Hierin worden de bewoners op de hoogte gehouden van het onderzoek naar de vervuilde grond. Ook kunnen bewoners input geven voor het onderzoek.

‘Toch al vervuild’
In de klankbordgroep is beloofd dat er op meerdere plekken grondwater getest zou worden, vertelt een lid uit die groep. Nu blijkt dat er slechts op één à twee plekken getest gaat worden. Andere plekken worden niet meegenomen ‘omdat deze toch al vervuild zijn’. “Dat vind ik een zeer kwalijke aanname”, vertelt een bewoner. “Ik zou graag willen weten of bijvoorbeeld de vervuiling is toegenomen met andere stoffen sinds dat het zand van Vink er ligt.”

“Het is fijn dat ze snel willen beginnen”, vertelt een ander lid uit de klankbordgroep, “maar we hebben nog zoveel vragen niet beantwoord gekregen. Op welke exacte locaties wordt het grondwater gemeten?  Waarom worden alleen in de wijk Eilanden-Oost kruipruimtes gecontroleerd en niet in de wijk De Veller, waar de bewuste grond ook is gebruikt?"  Ook wil de klankbordgroep weten of de grond getest wordt op giftige stoffen die in Achterveld zijn gevonden. 
Verschillende bewoners dienen een klacht tegen gemeente Barneveld naar aanleiding van de handelswijze rondom dit onderzoek. Ze hopen dat een ombudsman naar de zaak wil kijken.

Onderzoek
Het veldonderzoek start in de loop van volgende week. Op 132 locaties worden grondmonsters genomen om vast te stellen of het gebruikte bouwzand op die plekken is vervuild. De grond is drie jaar geleden gebruikt voor de bouw van nieuwbouwwijken.

Bekijk hier een fragment uit 'Nieuwbouwwijk als stortplaats':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.