Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vertrouwen in KNO-opleider UMC Utrecht opgezegd

11-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
469 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
De artsen die in het UMC Utrecht worden opgeleid tot volwaardig KNO-specialist hebben het vertrouwen opgezegd in hun opleider, prof. dr. Wilko Grolman, tevens hoofd van de KNO-afdeling. Het UMC Utrecht bevestigt dat de arts-assistenten-in-opleiding 'geen vertrouwen meer in hem hebben indien hij terug zou keren als opleider.'
Naar aanleiding van de berichtgeving van ZEMBLA, had prof. dr. Grolman zijn taken als afdelingshoofd en opleider tijdelijk neergelegd. Nu meldt het ziekenhuis op zijn website dat Grolman definitief geen afdelingshoofd en opleider meer is.
Begin november van het vorig jaar berichtte ZEMBLA in de uitzending ‘ Ziekenhuiscalamiteiten ’ over de melding van een aantal KNO-stafleden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over een angstcultuur en een onveilig opleidingsklimaat op de KNO-afdeling. Daardoor is de patiëntveiligheid in gevaar, aldus de melders. Na een eerder onderzoek  te hebben afgesloten, heeft de IGZ naar aanleiding van ZEMBLA opnieuw een onderzoek ingesteld naar de vermeende angstcultuur binnen het UMC Utrecht.
De angstcultuur is volgens de KNO-artsen het gevolg van het gedrag van het KNO-afdelingshoofd wiens managementstijl zich kenmerkt door een autoritaire “verdeel en heers houding”, waarbij stafleden  en assistenten tegen elkaar worden uitgespeeld. Het KNO-afdelingshoofd is tevens opleider van aankomend KNO-artsen, die nu het vertrouwen in hem hebben opgezegd.
Het onveilige werk- en opleidingsklimaat brengt volgens de stafleden die melding maakten van de angstcultuur de patiëntveiligheid in gevaar, omdat artsen en assistenten-in-opleiding eventuele fouten niet meer durven te melden uit angst hierop te worden afgerekend. Ook zouden KNO-chirurgen onder grote tijdsdruk moeten opereren, aldus dr. Volkert Wreesmann, voormalig hoofd-hals chirurg van het UMC Utrecht, in de uitzending van ZEMBLA.
Wreesmann is één van de stafleden die bij de IGZ melding maakte van de angstcultuur op de KNO-afdeling. ' Ik vond dat er geen open sfeer was en dat veel mensen een angstige indruk maakten.'  Zijn collega’s waren bang ' voor de afdelingsleiding' , zo zegt Wreesmann, en spraken niet open over ' beleidsmatige of patiëntgebonden zaken' .
Een ander staflid, dat nog werkzaam is in het UMCU en anoniem wil blijven maar bij de redactie van ZEMBLA bekend is, zegt: ' De afdeling wordt gerund door een grillige tiran zonder consistent beleid en visie. Het gebrek aan morele waarden stelt het afdelingshoofd tot alles in staat. Dat is angstaanjagend .'
In de ZEMBLA-uitzending van 4 november kwam ook naar voren dat het UMC Utrecht twee medische calamiteiten die zich hebben voorgedaan op de KNO-afdeling van het ziekenhuis, waarbij de patiënten zijn overleden, niet gemeld heeft aan de IGZ. Ook deze calamiteiten worden, naast de vermeende angstcultuur momenteel door de IGZ onderzocht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.