'Verpleeghuizen in geldnood moet je niet helpen maar failliet laten gaan'
07-09-2017
•
leestijd 2 minuten
•
428 keer bekeken
•
Na succesvolle acties als die van Hugo Borst voor betere verpleegzorg, beloofde het kabinet dit en komend jaar honderden miljoenen extra geld in de verpleeghuissector pompen. Het ministerie wil het geld besteden daar waar de nood het hoogst is. Zinloos vindt hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot. Wat hem betreft kunnen we verpleeghuizen die in financiële nood zitten beter failliet laten gaan.
"De huizen met financiële problemen zijn vaak ook de verpleeghuizen die kwaliteitsissues hebben. Die problemen zijn in essentie te wijten aan slecht management. VWS beloont dus slecht gedrag met extra geld", zegt Groot tegen
Zorgvisie
. Volgens de hoogleraar zijn de goede verpleeghuizen die alle zaken op orde hebben, de dupe van dat beleid. Die krijgen geen extra geld, terwijl Groot vindt dat je die verpleeghuizen beter kan laten groeien:
"We zijn in Nederland als de dood voor faillissementen van verpleeghuizen, terwijl we dat wel laten gebeuren in de thuiszorg en ziekenhuizen."
Wie verschoont mijn moeder? ZEMBLA onderzocht in 2008 en 2012 ondermaatse zorg in verpleeghuizen in het tweeluik '
Wie verschoont mijn moeder?
'. In de uitzending van 2008 waren al schokkende
beelden te zien van een oude vrouw in een vieze luier en met poep onder haar nagels in een verpleeghuis. De politiek beloofde destijds beterschap, maar vier jaar later was de situatie in tientallen verpleeghuizen nog steeds schrijnend.
De hoogleraar ziet juist voordelen in een faillissement. De zorgaanbieder heeft na een faillissement geen schuld meer en kan eventueel een nieuwe start maken. Een nieuwe eigenaar kan bovendien de bezem door de organisatie halen.
Andere bekostiging Het extra geld is een verkiezingsbelofte en daar kan de politiek niet op terugkomen. Daarom pleit Groot voor een
persoonsvolgende bekostiging
. Daarbij gaat het geld niet naar de instellingen, maar volgt het de patiënten.
"In het huidige budgetstelsel zijn zorginstellingen ervan verzekerd dat ze geld krijgen, of ze nu slechte of goede zorg leveren."
Groot gelooft dat in een systeem dat de patiënt volgt de slechte verpleeghuizen vanzelf gaan krimpen, omdat ze minder mensen krijgen. "Als verpleeghuizen met kwaliteitsissues in het nieuws komen, dan is de Pavlov-reactie in Nederland om de geldbuidel te trekken. We vergeten dat het overgrote deel van de verpleeghuizen gewoon goede zorg levert."