De genationaliseerde bank en verzekeraar SNS Reaal start nog deze zomer met het proces dat moet leiden tot de verkoop van zijn verzekeringsactiviteiten (Reaal). Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten.
Niet langer wachten
De financiële markten staan er nu beter voor dan 1 jaar geleden, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Hij ziet daarom geen reden om nog langer te wachten. Reaal wordt verkocht via een onderhandse verkoop. Daarbij wordt een brede groep partijen uitgenodigd een bod te doen. Het kabinet doet geen mededelingen over de minimale vraagprijs.
ASR mag meebieden
Ook verzekeraar ASR, de voormalige verzekeringstak van Fortis die eveneens in staatshanden is, mag onder voorwaarden meebieden op Reaal. ASR zal voor een eventuele overname mogelijk nieuw eigen vermogen aantrekken. Of Dijsselbloem goedkeuring verleent aan een bod, hangt af van het business- en financieringsplan dat ASR hiervoor indient. De bewindsman stelt dat hij streeft naar ,,de beste oplossing voor de belastingbetaler''.
Met de verkoop of eventuele beursgang van ASR zelf wil het kabinet wachten tot Reaal is verkocht. '
Bij afwezigheid van Europese eisen kan met de verkoop van ASR worden gewacht tot de markt voldoende ruimte biedt voor een geslaagde verkoop
', aldus Dijsselbloem.
Het kabinet greep begin februari 2013 in bij SNS Reaal omdat de bank en verzekeraar dreigde te bezwijken onder aanhoudende verliezen bij zijn vastgoedtak. Het concern werd volledig genationaliseerd. ASR is al sinds 2008 in handen van de overheid.
Het besluit over de verkoop van Reaal past binnen de afspraken die met de Europese Commissie zijn gemaakt om de bank- en verzekeringsactiviteiten van SNS Reaal apart te verzelfstandigden. De vastgoeddivisie van SNS Reaal staat sinds december als zogenoemde 'bad bank' op eigen benen. De komende jaren wordt de portefeuille vastgoedleningen geleidelijk afgebouwd.