Onlangs heeft Greenpeace inzicht gekregen in vertrouwelijke verkoopcijfers van pesticiden in Nederland. Uit de cijfers blijkt dat er een groot verschil is tussen de gebruikscijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hanteert en de verkoopcijfers van de industrie zelf. De verkoopcijfers van het omstreden gif glyfosaat, dat onder andere wordt gebruikt in Roundup van Monsanto, zijn maar liefst vijf keer zo hoog als het gebruik volgens het CBS.
De Tweede Kamer heeft de afgelopen jaren veel gediscussieerd over pesticiden als metam-natrium, neonicotinoïden, azolen en glyfosaat, onder andere naar aanleiding van uitzendingen van Zembla zoals ‘
Moord op de honingbij
’ en ‘
Gif in de bollenstreek
’ en ‘
lelies met een luchtje
’.
Waarschijnlijk kankerverwekkend
Glyfosaat blijkt 5 keer zo veel te zijn verkocht dan er volgens de cijfers van het CBS is gebruikt. Glyfosaat levert problemen op voor drinkwaterwinning en wordt door de WHO bestempeld als 'waarschijnlijk kankerverwekkend'. Het bijengif imidacloprid werd ruim 2 keer zo veel verkocht als gebruikt volgens het CBS. Het grondontsmettingsmiddel metam-natrium, waarvan in 2013 nog meer dan 1500 ton werd verkocht, wordt in het geheel niet meegenomen in de CBS-gebruikscijfers.
Verdubbeling
De verkoopcijfers zijn al 13 jaar ongeveer twee keer zo groot als de CBS gebruikscijfers van pesticiden. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) schommelde sinds 2000 de jaarlijkse afzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen rond de 10.000 ton actieve stof. Volgens de cijfers van het CBS schommelt het gebruik van pesticiden in de landbouw sinds 2000 rond de 5500 ton, dit is iets meer dan de helft.
WOB-verzoek
Een verzoek om informatie op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) aan het ministerie van Economische Zaken (EZ) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om inzage te krijgen in de verkoop van pesticiden werd niet gehonoreerd. Op 23 februari vindt een hoorzitting plaats over het WOB-verzoek.
Onderzoek naar lek
Het ministerie van Economische Zaken gaat na of de verkoopcijfers over bestrijdingsmiddelen vanuit het ministerie zijn gelekt naar Greenpeace. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) donderdag in de Tweede Kamer gezegd.
"
Ik laat nagaan of de informatiebeveiliging is geschonden bij mijn departement of bij onderliggende diensten", zei de staatssecretaris. Het gaat om een standaardonderzoek dat altijd wordt uitgevoerd bij dit soort lekken
," zegt Van Dam.