Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Verhuizing van acht dolfijnen van Harderwijk naar China onzeker

02-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
656 keer bekeken
  •  
Dolphins Foto William Warby : Flickr

© Foto: William Warby / Flickr

Het is nog maar de vraag of de omstreden verhuizing van acht dolfijnen, twee walrussen en twee zeeleeuwen van het Dolfinarium in Harderwijk naar een attractiepark in China door zal gaan. Er zijn deze maand twee rechtszaken van dierenwelzijnsorganisaties die de transactie willen tegenhouden. Bovendien heeft China door coronaregels nog geen importvergunning voor de dieren afgegeven, zei Dolfinariumdirecteur Alex Tiebot dinsdag in de rechtbank in Amsterdam.

In een spoedprocedure vroegen dierenwelzijnsorganisaties Sea Shepherd en House of Animals aan de voorzieningenrechter om de verhuizing van de zeezoogdieren naar attractiepark Hainan Ocean Paradise tegen te houden. De dierenwelzijnsorganisaties willen voorkomen dat het Chinese attractiepark de dolfijnen commercieel gaat gebruiken voor vermaak. Dat vinden ze geen verbetering van het dierenwelzijn. De dieren komen van de regen in de drup als ze in China alsnog door hoepels moeten springen, stelt Sea Shepherd.

Orka Morgan

Datzelfde gebeurde met de orka Morgan. De jonge orka verdwaalt in 2010 in de Waddenzee en wordt uitgeput en uitgehongerd opgevangen in dolfinarium Harderwijk. Nadat Morgan is aangesterkt, is er een strijd over wat er met het dier moet gebeuren. Uiteindelijk besluit voormalig staatssecretaris Henk Bleker om Morgan te exporteren naar Loro Parque, een dierenpark op Tenerife met dagelijkse orkashows als grote publiekstrekker. Het verhaal van Morgan is te zien in de Zembla-uitzending ‘Morgan, de verloren orka’. Donderdag 4 november is het tweede deel te zien. 

Kijk het eerste deel van 'Morgan, de verloren orka':

Voor de verhuizing van de acht dolfijnen, twee walrussen en twee zeeleeuwen heeft het Dolfinarium een vergunning gekregen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Die vergunning loopt op 9 januari af, terwijl China de havens voor de dieren nog gesloten houdt om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Dat het Dolfinarium nog geen datum heeft voor het transport, noemt Tiebot een grote uitdaging. Ondertussen worden de dieren met oefeningen getraind om de verhuizing zo stressvrij mogelijk te laten verlopen, zei Tiebot.

Juridische procedures

De voorzieningenrechter doet binnen een week uitspraak over het verzoek om de dieren niet naar China te laten gaan. Op 23 november dient er bij de meervoudige kamer van de rechtbank in Amsterdam nog een rechtszaak. Dan komt het beroepschrift aan de orde van de dierenwelzijnsorganisaties tegen het besluit van de minister om de vergunning aan het Dolfinarium te verlenen. Beide organisaties tekenden bezwaar tegen dit besluit aan, maar de minister wees de bezwaren af.

Het Dolfinarium voldoet aan alle voorwaarden, zegt het ministerie. Ocean Paradise wordt door het ministerie beschouwd als een dierentuin, die ook oog heeft voor educatie. Dat bestrijdt Sea Shepherd. "Ocean Paradise is puur amusement, voor de hele familie, het hele jaar door", zei Geert Vons, directeur van Sea Shepherd Nederland. "En is er garantie dat de dieren in China niet verder worden verhandeld?" 

Voorwaarden vergunning eerder geschonden

Bij de verhuizing van de orka Morgan waren ook door het ministerie  in de brief bij de exportvergunning voorwaarden opgenomen dat Morgan alleen voor wetenschappelijk onderzoek en educatie gebruikt dient te worden. Inmiddels heeft orka Morgan al jarenlang een eigen show, waarin ze op het nummer ‘You’ll be in my heart’ van Phil Collins het publiek vermaakt met pirouettes en sierlijke sprongen. "Ik heb van tevoren geen onderzoek gedaan naar Loro Parque, ik ging ervan uit dat het goed zat. Maar dit soort shows; dat had echt niet gemoeten", zei oud-staatssecretaris Henk Bleker tegen Zembla.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.