Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Morgan, de verloren orka - deel 2

01-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5869 keer bekeken
  •  

Ons onderzoek naar het leven van orka Morgan gaat deze week verder. In dit tweede deel van ‘Morgan, de verloren orka’ onderzoeken we of gevangenschap en het fokken met orka’s en dolfijnen nog wel toekomst heeft. In steeds meer landen, onder andere de Verenigde Staten, komt er een fokverbod voor dolfinaria. Maar in landen als China komen er juist steeds meer dolfinaria bij.  

Morgan werd in 2010 gered uit de Waddenzee en opgevangen in dolfinarium Harderwijk. Ze sterkt aan en een hevige strijd breekt los tussen de overheid, het dolfinarium en dierenactivisten. Moet Morgan weer terug naar de vrije zee, waar haar een onzekere toekomst wacht? Of is ze beter af in een dolfinarium, gevangen maar goed gevoed en in gezelschap van andere orka’s?

Uiteindelijk besluit voormalig staatssecretaris Henk Bleker om Morgan te exporteren naar Loro Parque, een dierenpark op Tenerife met dagelijkse orkashows als grote publiekstrekker. Nu, tien jaar later, zoekt Zembla haar daar op. Nam de Nederlandse overheid de juiste beslissing? In deze tweedelige Zembla onderzoeken we het leven van Morgan en de toekomst van dolfinaria.

Morgan, de verloren orka - deel 2

Donderdag 4 november om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2.
Herhaling: donderdag 11 november – 9.25 uur – NPO 2

Regie: Jos van Dongen
Research: Pamela Kalkman

Kijk Morgan, de verloren orka - deel 1:

Wederhoor

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.