Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde: ‘OM voert juridische strijd over rug arts’

27-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
Vrouwe Justitia
De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) uit zware kritiek op het Openbaar Ministerie in de zaak tegen een voormalig verpleegarts die euthanasie verleende aan een demente vrouw in 2016. Het OM vervolgt de arts voor moord, maar eist geen straf. “De NVVE vindt dat met die afschuwelijke term een juridische strijd wordt gevoerd over de rug van de arts.”
Lees meer over de rechtszaak
Het is een bijzondere zaak omdat het voor het eerst is sinds de invoering van de euthanasiewet in 2002 dat een arts wordt vervolgd voor het uitvoeren van euthanasie. Deze zaak dient er volgens justitie voor om meer duidelijkheid te scheppen voor artsen over wanneer euthanasie wel of niet is toegestaan. 
'Onheil aangericht'
De vereniging vreest dat het met het noemen van het woord ‘moord’ veel onheil is aangericht. “ Artsen zullen nog meer terughoudend worden waar het gaat om euthanasie bij dementie”, zo denkt de vereniging.
De vereniging NVVE telt 170.000 leden. Volgens de vereniging hebben zowel leden als niet-leden de afgelopen dagen hun verontwaardiging over de zaak uitgesproken en “vragen velen hoe ze de arts financieel kunnen steunen”. NVVE heeft daarom naar eigen zeggen een speciaal fonds beschikbaar gesteld.
Er is nog geen uitspraak gedaan door de rechter.
 'Als ik dement ben, wil ik dood'
ZEMBLA zond in 2013 een reportage uit over de vraag wat een schriftelijke euthanasieverklaring nog waard is als het erop aankomt. In de uitzending 'Als ik dement ben, wil ik dood' kwam een soortgelijke situatie aan bod. Hierbij werd euthanasie uitgevoerd bij een zeer demente vrouw die ook meerdere keren had aangegeven niet meer te willen leven als ze ernstig dement zou raken. In de kwestie die ZEMBLA bestudeerde werd uiteindelijk niet voor vervolging gekozen omdat er sprake was van een goed dossier.   
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.