Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Verbod gebruik landbouwgif door gemeenten van kracht

04-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Glyfosaat
Green Deal
Gemeenten mogen vanaf deze maand geen gebruik meer maken van gewasbeschermingsmiddelen op verharde ondergrond, om straten en parken onkruidvrij te houden. Vanaf november komend jaar komt er zelfs een algeheel verbod voor gebruik buiten de landbouw. 

Particulieren mogen nog wel gebruik maken van producten als Roundup, maar het wordt afgeraden. De tuincentra Intratuin en Ranzijn en bouwmarkt Praxis hebben Roundup inmiddels uit de handel genomen. Een verbod van het gebruik op de stoep gaat dus binnenkort in, maar een aantal partijen pleit ook voor een algemeen verbod op de verkoop ervan. Volgens staatssecretaris Mansveld van Milieu is zo'n verkoopverbod juridisch onhaalbaar. 

Voor sport- en recreatieterreinen, die van het verbod zijn uitgezonderd, geldt dat er afspraken over het gebruik zijn gemaakt in een Green Deal .
Alternatieven
Het gebruik van huis-, tuin- en keukenmiddelen is geen goed alternatief voor gewasbeschermingsmiddelen. Middelen als azijn, zout en chloor kunnen ongewenste effecten hebben. Bijvoorbeeld verzelting of verzuring van de bodem. Het kan zelfs leiden tot extra mosgroei. Het gebruik ervan is dan ook verboden. Een duurzamere en milieuvriendelijke methode is heet water. De onkruidbestrijders spuiten dan een minimale hoeveelheid bijna kokend water op het onkruid. Het bovengrondse deel van de plant verdort op deze manier. De wortel van het plantje raakt na meerdere behandelingen uitgeput, waarna het plantje wegkwijnt of doodgaat. 

OnkruidVergaat.nl heeft als doel om kennis over niet-chemische bestrijding te verspreiden en zo vervuiling van water en bodem tegen te gaan. U vindt hier links naar gerenommeerde organisaties die online waardevolle informatie bieden. De portal richt zich op alle doelgroepen buiten de landbouw: particulieren, professionele beheerders en kennisinstituten zijn daarbij bewust in één portal samengebracht om niet alleen communicatie in, maar ook tussen de doelgroepen te stimuleren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.