Verbod bijengif zonder zuiveringsinstallatie
06-07-2016
• leestijd 2 minuten
Telers mogen het bestrijdingsmiddel imidacloprid voortaan niet meer gebruiken, tenzij ze een gecertificeerde zuiveringsinstallatie hebben. Met die maatregel moet de hoeveelheid van het schadelijke gewasbeschermingsmiddel dat in het oppervlaktewater terechtkomt worden teruggedrongen, meldt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) woensdag.
Het College publiceert vandaag een voorgenomen besluit tot een verbod op de toepassing van imidaclopridhoudende middelen in bedekte teelten indien geen gecertificeerde zuiveringsinstallatie aanwezig is. Belanghebbenden kunnen gedurende zes weken reageren op de voorgenomen besluiten.
De concentraties imidacloprid zijn al jaren te hoog in het oppervlaktewater. Dat kan de organismen in het water aantasten en daarmee de hele voedselketen in en om het water verstoren.
Het doel van deze maatregel is de belasting van het oppervlaktewater met imidacloprid definitief terug te dringen door het plaatsen van gecertificeerde zuiveringsinstallaties. Daarnaast wordt verwacht dat door het omkeren van de bewijslast de handhaving eenduidiger en daardoor eenvoudiger wordt.
Aan deze maatregel is een meldplicht verbonden: de gebruiker meldt aan de Stichting Certificatie Distributie Gewasbeschermingsmiddelen (CDG) zijn voornemen om het middel te gebruiken.
'
Al jarenlang komt er te veel van de insecticide imidacloprid in de natuur terecht, ingrijpen is dan ook noodzakelijk. Het verbod van het Ctgb is daarom een begrijpelijke stap die ik respecteer
', zegt staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) in een reactie op het besluit.
Honingbij
Na de ZEMBLA uitzending '
Moord op de honingbij
' van maart 2011 wordt in verschillende nieuwe wetenschappelijke publicaties bevestigd dat landbouwgif, ook wel ‘neonicotinoïden’ genoemd, inderdaad schadelijk zijn voor bijen. Maar nog steeds worden deze producten op grote schaal in de Nederlandse landbouw gebruikt.
In deel II van '
Moord op de honingbij
' onderzoekt ZEMBLA: hoe het kan dat de overheid zich in haar verantwoording over het pesticiden beleid blijft verschuilen achter niet onafhankelijke onderzoeken?
(Bron: ANP/ Ctgb / ZEMBLA)