Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vangstverbod dioxinepaling in voorbereiding

10-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vangstverbod-dioxinepaling-in-voorbereiding
D66 vroeg tijdens de begrotingsgesprekken visserij opnieuw aandacht voor de palingvisserij in vervuilde rivieren. "De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) scherpt de controles aan, maar de sector wil in december gewoon weer gaan vissen in vervuilde wateren.'' Staatssecretaris Bleker beaamde dat, hij vindt dat de sector in dat geval zijn verantwoordelijkheid niet neemt en dat de consequenties hetzelfde zullen zijn als eerder is aangekondigd.

Hij gaat dan ook verder met de voorbereidingen voor een wettelijk vangstverbod op paling in vervuilde rivieren en de Biesbosch waarmee zijn voorgangers Gerda Verburg en Ab Klink begonnen. Bleker wil het verbod achter de hand hebben voor als het nodig is. Verburg riep de palingvissers eerder op om in december niet op de grote rivieren te vissen om zo te voorkomen dat dioxinepaling in de verkoop kwam. Komend voorjaar zou er een keurmerk moeten zijn dat consumenten garandeert dat ze paling kopen die veilig is te eten.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) waarschuwde in 2007 al voor een te hoog dioxinegehalte in paling die wordt gevangen in de grote rivieren en in de Biesbosch. Jaarlijks wordt in Nederland 900 ton paling gevangen, waarvan 150 ton in de grote rivieren. Door het tijdelijk vangstverbod van drie maanden op de bedreigde paling is die hoeveelheid gehalveerd.

De paling wordt gevangen in rivieren die ernstig verontreinigd zijn door decennialange lozingen van zware metalen, dioxines en pcb’s. Omdat de paling zich voedt met beestjes die leven op de rivierbodem zit deze vis boordevol met dioxines. Hoe ouder de paling, hoe meer dioxines. Dioxine breekt niet af en wordt opgestapeld in het vet van de aal, maar de paling gaat er zelf niet dood aan. Wie paling eet wordt ook niet meteen ziek. Maar dioxines kunnen kanker veroorzaken en verstoren de zogeheten hormoonhuishouding van de mens.

Toxicoloog R. Hoogenboom van het onderzoeksinstituut Rikilt waarschuwt in ZEMBLA: “Als het hormoonsysteem verstoord wordt, zie je allerlei effecten op de afweer, het immuunsysteem, maar ook bijvoorbeeld op het leervermogen van kinderen en op de ontwikkeling van kinderen in de baarmoeder”.
Om de consument te beschermen zijn er in Europa strenge dioxinenormen afgesproken, waar ons voedsel aan moet voldoen. Maar die norm wordt in Nederland bij de wilde paling vaak overschreden. Toxicoloog Hoogenboom hierover: “Het is niet veilig om deze vis te eten”.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.