Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Van der Steur komt belofte over betere ict politie niet na

08-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
brief
  De nationale politie moet in de opsporing nog steeds werken met verouderde computersystemen. Toezeggingen over vernieuwing van alle ICT worden niet nagekomen, ondanks herhaalde beloften van minister Ard van der Steur (Justitie) zoals in de brief die hij stuurde naar aanleiding van de ZEMBLA uitzending ‘Misdaad loont’
Commissie
In een brief die deze week aan de minister is gestuurd, spreekt de toezichthoudende commissie van 'een geloofwaardigheidsspanning.' De vernieuwing van alle ICT zou parallel moeten lopen met de reorganisatie van 26 korpsen tot één nationale politie. In de praktijk loopt die echter fors achter, zo schrijft De Volkskrant . De problemen zijn symptomatisch voor een kwaal waaraan de nationale politie lijdt sinds haar oprichting.

Verouderd en kwetsbaar
De huidige computersystemen staan als verouderd en kwetsbaar te boek, maar worden ondanks toezeggingen niet vernieuwd, maar steeds opgelapt. Terwijl de politie juist veel baat heeft bij een nieuw, vlot werkend ICT-systeem. De vernieuwing, die parallel moet lopen met de hele politiereorganisatie, loopt 30 procent achter op schema. Dat leidt ertoe dat wetsovertreders niet zo efficiënt kunnen worden opgespoord als de bedoeling is. Zo is de analyse van digitale data onontbeerlijk voor het betrappen van cybercriminelen.

Falende computersustemen
In 2011 klaagden politie mensen in de ZEMBLA uitzending ‘ Opsporing verzocht ’ over falende computersystemen. Niet alleen capaciteitsproblemen, maar ook de nieuwe falende computersystemen zorgen voor grote ergernis bij de politie. Rechercheurs werken zo min mogelijk met het nieuwe computerprogramma. Hierdoor gaat cruciale informatie verloren en blijven verdachten vrij rond lopen.

Niet voor het eerst
De toezichtcommissie voor de politie-ICT waarschuwt niet voor het eerst. Al in het najaar van 2014 kreeg de vorige minister, Ivo Opstelten, een scherp getoonzette brief. Ook destijds werd beterschap beloofd, maar in de praktijk veranderde niets.

Misdaad loont
Politieonderzoek naar financiële criminaliteit kost de recherche 100 tot 200 fulltime krachten aan administratief werk, zoals het overtikken van bankgegevens van verdachten. Dat staat in vertrouwelijke politierapporten uit 2013 en 2014 die in handen zijn van  ZEMBLA . In de rapporten, genaamd ‘Project peseta’ wordt berekend dat er jaarlijks minimaal ruim 6 miljoen euro kan worden bespaard, als alle banken de gegevens digitaal leveren in plaats van op papier. 
Het ministerie van Justitie laat aan de krant weten dat de politie meer tijd nodig heeft om de ICT-vernieuwing te realiseren omdat het op orde brengen van de basis van de nationale politie voorrang krijgt.

Meer over:

misdaad-loont
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.