Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Van ‘de Ciran-methode’ naar het familiebedrijf Fentener van Vlissingen

01-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
584 keer bekeken
  •  
ciran 8
In het jaar 2000 wordt in Venlo de revalidatie-instelling Top-Care opgericht, de voorloper van Ciran. Het bedrijf wordt opgezet door fysiotherapeut Fons van Bergen en Jan Jochijms, voormalig medewerker bij een fysiotherapiepraktijk in Duitsland. Volgens Van Bergen, Jochijms en twee andere partners is het tijd voor een nieuwe vorm van revalidatie, waarbij fysieke en psychologische behandelingen worden gecombineerd.
ciran 8
De ‘Ciran-methode’
Top-Care breidt zich in de loop der jaren uit tot een instelling met zes vestigingen en jaarlijks zo’n tweeduizend patiënten. In 2009 wordt de Stichting Ciran (Centra voor Integrale Revalidatie en Arbeidsactivering Nederland) opgericht. Via deze stichting wordt het Ciran-concept vercommercialiseerd. Dat wil zeggen dat de ‘Ciran-methode’ niet meer alleen door de vestigingen van Top-Care worden gehanteerd, maar dat ook andere behandelcentra, tegen betaling van een vergoeding, deze manier van behandelen kunnen gaan toepassen. Deze uitbreiding van activiteiten is zeer succesvol.
Jan-Peter Balkenende opent nieuw hoofdkantoor
In 2012 opent Ciran een nieuw hoofdkantoor in Venlo, in enkele panden van de voormalige marechaussee-kazerne bij treinstation Blerick. De opening van het nieuwe kantoor wordt verricht door Jan-Peter Balkenende. Tegelijkertijd vindt een belangrijke financiële transactie plaats. Zorgconcern Medux neemt een meerderheidsbelang in twee aan Ciran verbonden besloten vennootschappen: PRB Services BV en Top-Care BV. PRB Services is ‘een gespecialiseerde dienstverlener voor onderhoud, ondersteuning en ontwikkeling van ICT applicaties, automatisering van behandelprocessen en beveiliging van datacommunicatie tussen behandellocaties waar Ciran mee samenwerkt’, aldus een woordvoerder van Medux. Top-Care BV is de voortzetting van de voormalige Top-Care organisatie, die onder de naam Ciran in verschillende gemeenten behandelcentra heeft. Andere behandelcentra die de Ciran-methode inmiddels hanteren zijn onder andere Symphony, DBC en Revalis.
De link tussen Ciran en de Makro
Medux is eigenaar van verschillende bedrijven op het gebied van zorg, zoals Harting Bank, leverancier van medische hulpmiddelen, en Medipoint, aanbieder van zorg- en welzijnsproducten. Medux is een honderd procent dochter van NPM Capital, de investeringsmaatschappij van SHV Holdings, het bedrijf van de familie Fentener van Vlissingen. SHV (voorheen Steenkolen Handels Vereniging) bezit bedrijven als de groothandel Makro, diervoederconcern Nutreco en het transportbedrijf Mammoet en heeft een omzet van ruim achttien miljard euro.
Oprichter Fons van Bergen neemt afgelopen januari afscheid van Ciran vanwege zijn pensioen. De stichting Ciran wordt nu geleid door directeur Jan Jochijms. De woordvoerder van Medux zegt dat haar bedrijf geen enkele invloed uitoefent op het beleid van Ciran. ‘Ciran is een zelfstandige stichting met een eigen bestuur en Raad van Toezicht.’
Bronnen:
-Tijdschrift ‘Navenant’, oktober 2009: ‘Top-Care biedt een vernieuwende kijk op gezondheidszorg’
-Dagblad De Limburger, 22 september 2012: ‘Ciran overgenomen door Medux’
-Het Financieele Dagblad, 19 februari 2013: ‘Revalidatiebedrijf gaat consumentenmarkt op’
-Het Financieele Dagblad, 15 november 2013: ‘Medux rukt verder op in consumentenmarkt’
-Informatie uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel
-Websites van Medux, NPM Capital en SHV
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.