Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Transcriptie - Undercover in de Deense moskee

00.15
[caption]
Zembla Internationaal
00.24
Voice-over
Afgelopen jaar gaan twee moslims voor drie maanden in Denemarken wonen. Ze gaan undercover in Deense moskeeën.
Muhammed
Voor een afspraak zorg ik dat mijn camera’s zijn opgeladen en dat ze goed geplaatst zijn.
voice-over
In het openbaar verkondigen de moskeeën dat iedere moslim moet integreren en dat vrouwen en mannen gelijk zijn. Maar volgens een insider spreken Deense moskeeën met twee monden.
Man
Imams geven heel vaak adviezen die strijdig zijn met de wet. Een opstandige vrouw moet op haar plaats worden gezet.
[caption]
Verborgen camera
Stem
Een vrouw gehoorzaamt haar man.
voice-over
Fatma en Muhammed doen zich voor als een echtpaar en filmen met een geheime camera in acht Deense moskeeën. Vanwege de veiligheid blijven ze anoniem. In de moskeeën horen ze schokkende uitspraken. Over kinderen
Muhammed
Het is heel streng. Ze mogen niets doen wat niet islamitisch is.
[caption]
Verborgen camera
Stem
Je moet ze slaan als ze niet bidden als ze tien jaar zijn.
voice-over
En ook de vrouw wordt niet gespaard.
Imam
Een overspelige moet gedood worden.
Fatma
De steniging werd heel expliciet beschreven. Van binnen was ik erg bang.
voice-over
Zembla Internationaal onderzoekt wat zich afspeelt achter de poort van de Deense moskee.
01.50
[caption]
Undercover in de Deense moskee
voice-over
In de Deense stad Aarhus ligt de wijk Gellerupparken. Met bijna 7000 inwoners is deze achterstandswijk een samenleving op zich. Veel van hen zijn moslim. Hier gaan Fatma en Muhammed de komende drie maanden wonen.
Fatma en Muhammed komen niet uit Denemarken. Het is te gevaarlijk om Deense moslims in te zetten. In de hechte gemeenschap zouden ze makkelijk en snel herkend worden. Muhammed is soldaat geweest bij een elite eenheid in zijn land van herkomst. Fatma komt oorspronkelijk uit een streng islamitisch land in het Midden Oosten. Als jong meisje verhuist ze met haar ouders naar Europa, waar ze nog steeds woont.
Met de undercover actie wil ze de problemen belichten van veel moslim vrouwen in het westen. Voordat ze undercover gaan krijgen Fatma en Muhammed een training. Om het vertrouwen te winnen van de gemeenschap, moeten ze elk detail over hun verzonnen achtergrond uit hun hoofd leren.
03.13
Fatma
Ik heet Fatma Hassan. Mijn vader was werktuigbouwkundige.
Muhammed
Ik ben Muhammed Al-Khateeb. De familie van mijn vrouw hiep ons om naar Denemarken te gaan.
Coach
Jullie moeten voorzichtig zijn maar ook zelfverzekerd.
Man
De camera filmt door dit kleine gaatje. Hij is nu aan het opnemen.
voice-over
In de tas en de kleren van Fatma en Muhammed worden verborgen camera’s genaaid. Als de training is afgerond, vertrekken ze naar de Deense achterstandswijk. Ze doen zich voor als een pasgetrouwd moslim stel dat net in Denemarken is komen wonen.
Muhammed
Toen ik in de streek Brabant aankwam, was het totaal anders. Het ziet er niet uit alsof je in een Westers land woont.
Fatma
Je ziet niet veel mensen buiten.
[caption]
Archief 2006
Man
Wij eisen een excuus van de Deense regering.
voice-over
Tien jaar geleden ontstaan heftige protesten als een Deense krant spotprenten publiceert van de profeet Mohammed. Woedende moslims in Denemarken en ver daarbuiten gaan de straat op. Cartoonist Kurt Westergaard wordt sindsdien dag en nacht beveiligd.
[caption]
Nova, 20-12-2006
Westergaard
Het wordt de massavernietigingscartoon genoemd. Dat is wel een beetje eng.
voice-over
Veel moslims vinden dat hun profeet niet mag worden afgebeeld en niet in verband mag worden gebracht met terrorisme. Vlak na het verschijnen van de spotcartoons reist een groep verontwaardigde Deense imams naar het Midden Oosten. Ze gooien olie op het vuur door de tekeningen onder de aandacht te brengen van belangrijke Islamitische leiders. Hun woordvoerder, Ahmed Akkari, is daarbij. Het tv programma NOVA interviewt hem in 2006.
[caption]
Nova 20-12-2006
05.15
Akkari
Ze waren geschokt. Ze zeiden: we leven in een wereld met terrorisme.
[caption]
Nova – Ahmed Akkari (imam)
Akkari
Als je dat verbindt met Mohammed, hoe denk je dan over moslims ?
voice-over
Sindsdien heeft Ahmed Akkari een opmerkelijke draai gemaakt. Drie jaar geleden neemt hij publiekelijk afstand van de fundamentele politieke islam en scheert zijn baard af. Aan Kurt Westergaard biedt hij zijn verontschuldigingen aan. De moslimgemeenschap staat op z’n kop als hierna in Denemarken een boek over Akkari verschijnt. Volgens hem zijn het de Deense moskeeën die de integratie van moslims tegenwerken.
Akkari
Er zijn hier mensen die bepalen wat het betekent om vast te houden aan het geloof. Dat zijn de moskeeën. Veel jonge en oudere mensen willen graag integreren in de samenleving. Ze werken en gaan naar school. Maar als ze terugkomen en veel mensen leven dicht op elkaar, zijn er centra die beslissen wat goed en wat verkeerd is.  
voice-over
Moskeeën spreken volgens hem met twee monden en geven zelfs adviezen die tegen Westerse wetten ingaan.
Akkari
Die mensen spannen zich in om vage leuzen te roepen tegen de samenleving.
[caption]
Ahmed Akkari
Akkari
We zijn voor integratie, we accepteren de samenleving. We houden ons aan de regels. Dat doen ze, zolang het niet in strijd is met hun eigen regels.
06.51
voice-over
Er zijn ongeveer 150 moskeeën in Denemarken. Om vast te kunnen leggen wat er binnen gezegd wordt, gaan Fatma en Muhammed drie maanden undercover. Met de verborgen camera’s willen ze opnames maken in acht invloedrijke moskeeën in de drie grootste Deense steden: Kopenhagen, Odense en Aarhus.  Een aantal staat te boek als gematigd. Alle acht instellingen worden van tevoren benaderd voor een interview. Vier stemmen in.
Man
Komt u binnen in de moskee.  
Imam
De islam kwam uit de dorre woestijn om de wereld te verlichten.
Int.
Hoe moeten moslims in Denemarken leven?
[caption]
Imran Shah, woordvoerder Tauba moskee, Kopenhagen
Shah
Ze moeten deel zijn van de samenleving en zich Deense moslims noemen.  
Int.
Er zijn geen gevallen waarin u mensen adviseert om iets te doen wat verboden is in Denemarken?
[caption]
Radwan Mansour, imam, Salaam moskee , Aarhus
R. Mansour
Dat kun je niet doen. We zeggen dat ze zich moeten houden aan de wetten van Denemarken. Er is geen wet die in strijd is met de wetten van de islam.
Int.
Wordt hier geen boodschap verspreid die in strijd is met de Deense wet, regels of waarden?
[caption]
Mohannad Mansour,
woordvoerder Grote Moskee Kopenhagen
M. Mansour
Nee, dat is absoluut streng verboden. Het druist in tegen ons beleid. 
voice-over
Volgens de leiders van deze moskeeën houden ze zich aan de Westerse wetten die gelijkheid tussen man en vrouw voorschrijven. Fatma en Muhammed beginnen het onderzoek in een van de grootste moskeeën van Aarhus.
El Saudi
We kunnen zonder problemen samenwerken met mensen in dit land.
Int.
Accepteert u alle regels en wetten van Denemarken?
[caption]
Oussama El Saudi, woordvoerder WAQF Moskee, Aarhus
El Saudi
Natuurlijk. Dat moeten we.  
voice-over
Het is vrijdag. Fatma en Muhammed gaan zo naar de WAQF moskee voor het belangrijkste gebed van de week.
[caption]
Verborgen camera
voice-over
De moskee heeft zowel voor mannen als voor vrouwen een ingang. Alleen Muhammed mag de grote gebedsruimte in. Daar wordt hij voorgesteld aan de belangrijkste imam van de moskee, Abu Bilal. Fatma moet in de vrouwenruimte blijven. Er hangt een groot gordijn, om de mannen af te schermen. De vrouwen kunnen ook de imam niet zien als hij preekt.
09.30
Stem imam
Een jonge vrouw uit Juhayna begint een grote zonde, ze pleegde overspel. Het overkomt veel jonge mensen in een moment van zwakheid. Moge God het verhoeden. Toen begroeven ze haar tot aan haar borst. De Profeet gaf opdracht haar te stenigen.
voice-over
De imam preekt over het stenigen van vrouwen die ontrouw zijn.
Fatma
Van binnen was ik erg bang. De steniging werd heel expliciet beschreven. Hoe je de kuil graaft en de vrouw tot haar borst begraaft., haar omringt en haar met stenen bekogelt tot ze sterft en het bloed op de mensen om haar heen spat.
voice-over
Na het gebed mogen vragen gesteld worden aan de imam. De vrouwen schrijven de vragen op een briefje. Eén van de kinderen brengt het briefje naar de imam in de mannenruimte. Fatma wil weten of ze bij een bedrijf mag gaan werken waar mannen en vrouwen samen in één ruimte zijn. De imam leest haar vraag voor.
Imam
Een zuster heeft een baan gekregen waar mannen en vrouwen samenwerken. Mag ze die baan accepteren?  Wij zeggen dat het niet is toegestaan. En wel om twee redenen: ten eerste mag een vrouw die in Allah gelooft niet alleen zijn met een man tenzij ze een begeleider heeft. Gemengde arbeid is niet toegestaan.
11.05
[caption]
Ahmed Akkari
Akkari
De wet van de maatschappij is niet echt van toepassing omdat de wet van de islam boven die van de maatschappij staat. De imam heeft niet minder gezag dan de hoogste Deense rechter.
voice-over
Hierna vertelt de imam dat kinderen verplicht zijn om te bidden.
Stem imam
Je moet ze leren bidden vanaf hun zevende jaar. Je moet ze slaan als ze niet bidden als ze tien jaar zijn.
voice-over
De imam draagt de volgelingen op kinderen die ouder zijn dan tien jaar te slaan als ze niet willen bidden. Eén van de vrouwen wil weten hoe ze haar kind dan moet slaan.
Stem imam
Hoe sla je je kind als het tien jaar is en niet wil bidden? Je mag ze niet tegen de muur slaan of hun botten breken. Ook mag je geen mes pakken en ze steken. Je slaat ze om ze op te voeden en te onderrichten. Je mag ze niet in het gezicht of op gevoelige plekken slaan. Je kunt ze met de vlakke hand op de schouder slaan. Sla het kind zodat het weet dat het iets verkeerds heeft gedaan.
12.22
voice-over
Volgens de wet is het verboden om kinderen te slaan. Maar dat vertelt de imam er niet bij.
Fatma en Muhammed wonen nu een maand in de wijk. Het is Fatma gelukt om door te dringen tot de zeer gesloten Somalische gemeenschap. Ze mag mee naar hun moskee in een industriegebied. Binnen zijn twee grote Koranscholen. Iedere zaterdag en zondag krijgen de kinderen zeven uur lang les.
[caption]
Verborgen camera
Fatma
Ik zag meteen dat ze allemaal hun gezicht hadden bedekt. Zelfs kleine meisjes van vier en vijf.  De regels zijn heel strikt. Heel erg strikt. Ze mogen niets doen wat niet islamitisch, zoals in je handen klappen, naar muziek luisteren, geen hidjab dragen, niet bidden en nog een heleboel dingen. Ik verwachtte niet dat je zo’n streng milieu zou vinden midden in een open, liberaal en democratisch bestuurd land.
voice-over
Fatma en Muhammed zijn op weg naar een van de grootste moskeeën in Denemarken. Ze willen weten hoe de imam over integratie denkt. Ze leggen hem een verzonnen dilemma voor. Het stel is uitgenodigd voor een verjaardag van een Deense vriendin. Ze vragen de imam of ze naar het verjaardagsfeest toe mogen.
[caption]
Verborgen camera
[caption]
Muhammed Al-Bazari, imam Islamic Society Denmark
Al-Bazari
We moeten vermijden dat we de westerse tradities en cultuur nadoen.  Dat is onze plicht. Ik ben al 23 jaar in dit land en ik ken hun tradities. Hun gebruiken en tradities zijn in strijd met de sharia. Ik zal je vertellen wat je moet doen. Zoek een moslimgemeenschap. Er zijn nu moslimgemeenschappen in heel Europa. Er is dus een groot aantal moslims. Een heel groot aantal. En daarvoor moeten we God danken en Hem prijzen.
Toen ik 23 jaar geleden naar dit land kwam, waren er 55.000 moslims. Nu zijn er 300.000. Het aantal moslims hier is 300.000.  Daardoor kun je in dit land blijven zonder te assimileren. Je moet de voorwaarden begrijpen. Je hoeft niet deel te nemen aan de samenleving.
15.12
voice-over
Inmiddels is Fatma ook een vertrouwd gezicht geworden in de moskee waar gepreekt wordt over stenigen van vrouwen. Ze probeert zich aan te sluiten bij een gesloten studiegroep, alleen toegankelijk voor een selecte groep rond de imam en zijn vrouw.
 Fatma
Het kost wat moeite om bij de studiegroepen te komen. Vooral de gesloten groepen. Ik moest een tijd lang de moskee bezoeken en de structuur bestuderen. Wie heeft de leiding? Met wie moet ik praten?
voice-over
Het lukt. De vrouw van de imam heeft Fatma uitgenodigd voor één van de studiegroepen. 
Fatma
De imam zit aan een bureau en een groepje vrouwen zit in een halve cirkel om hem heen. Sommige hebben hun kinderen bij zich.
voice-over
De imam leert de volgelingen dat de doodsstraf in een islamitische staat om drie redenen wordt toegepast.
[caption]
Verborgen camera
16.12
Imam Bilal
Het bloed van een moslim mag maar om drie redenen worden vergoten.
[caption]
Abu Bilal, imam WAQF moskee, Aarhus
Imam Bilal
Ten eerste: ontucht. Als een getrouwde of gescheiden vrouw ontucht pleegt is ze geen maagd en pleegt ze overspel. Dan moet ze gestenigd worden. Ten tweede: oog om oog. Als je een moslim doodt, moet je zelf ook gedood worden. Ten derde: wie z’n geloof afwijst of twijfelt moet gedood worden. Of wie weigert te vasten of niet gelooft in vasten wordt veroordeeld als ongelovige. Als hij koppig is en niet wil vasten, wordt hij gedood. Maar dat wordt niet uitgevoerd in Denemarken.
Fatma
De imam vertelde tot in details hoe en wanneer je iemand doodt. En ook wanneer en hoe je iemand stenigt. De voorwaarden waaronder je een vrouw stenigt. Voornamelijk vrouwen. Er was ook een soort quiz om te testen of ze wisten hoe ze iemand moeten doden.
Imam Bilal
En een gescheiden vrouw die overspel pleegt. Wordt zij gegeseld of gestenigd?
Vrouwen
Gegeseld.
Imam Bilal
Gegeseld, is dat correct? Nee, ze wordt met de dood bestraft.
voice-over
Nadrukkelijk wijst de imam erop dat ontrouw volgens de islamitische wet de doodstraf verdient. De imam zegt wel dat voor overtredingen als overspel in Denemarken geen doodstraf geldt. Maar hij distantieert zich niet van dergelijke straffen.  
voice-over
De heel sfeer was ontspannen en dat was ook beangstigend. Ze antwoordden heel rustig op de vragen over het doden van mensen.  Ze reageerden heel vanzelfsprekend. De kinderen holden rond.
voice-over
In het openbaar verklaren de Deense moskeeën dat vrouwen dezelfde rechten hebben als mannen.
Int.
Wordt een vrouw uit naam van de islam niet slechter behandeld dan een man?
18.16
[caption]
Mohannad Mansour,
woordvoerder Grote Moskee, Kopenhagen
M. Mansour
In deze moskee bedoelt u? Nee, zeker niet. En nergens trouwens. Volgens mij zijn er geen andere moskeeën hier in Kopenhagen of elders in Denemarken, die vrouwen onderdrukken uit naam van de islam.
voice-over
Fatma wil weten of het officiële standpunt van moskeeën klopt. Met de verborgen camera benadert ze de imams met nog een verzonnen verhaal. Ze kan niet zwanger worden en daarom is haar man nu op zoek naar een tweede vrouw. Het leidt tot hoog oplopende ruzies waarbij ze vaak wordt geslagen. Fatma begint bij de hoofd imam van de WAQF moskee.
[caption]
Verborgen camera
Fatma
Het kostte me veel psychische en mentale energie om te zorgen dat ik de juiste uitdrukking had, de juiste lichaamstaal en niet uit m’n rol zou vallen. Ik ging naar binnen met Abu Bilals vrouw.  
Fatma
M’n man en ik maken een periode door dat we vaak ruzie hebben. We hebben meningsverschillen. We zijn het oneens over dingen en de laatste tijd windt hij zich op. Hij is gewelddadig geworden en slaat me.
Imam Bilal
Hij slaat je?
Fatma
Ja. Hij slaat me soms en dan heb ik bloeduitstortingen.
Imam Bilal
Op je lichaam?
Fatma
Ja.
Imam Bilal
Gewelddadigheid dus.
Fatma
Ja, hij slaat me met zijn hand. En de laatste tijd verlang ik niet meer naar een intieme echtelijke relatie. En daardoor wordt hij nog bozer. Hij zegt dat het verkeerd is en ik weet niet wat ik moet doen. Heb ik het recht om geslachtsgemeenschap te weigeren als ik niet meer naar hem verlang en genoeg van hem heb?
Imam Bilal
Wil je hem afwijzen in bed? Dat is niet toegestaan.  Een vrouw die haar man in bed afwijst, zal worden veroordeeld door de engelen.
20.34
voice-over
Volgens de imam is Fatma verplicht om met haar man naar bed te gaan. Zelfs als ze door hem geslagen wordt. Fatma vraagt of ze aangifte mag doen tegen haar gewelddadige man.
Imam Bilal
Nee, er is een wet in Denemarken. Als je de politie erbij haalt ruïneer je het huis van je man en kwel je hem nog meer. Je zegt dat je man toegewijd en vroom is. En hij wil nog een vrouw zoeken om mee te trouwen.  Weet je waarom? Omdat bij jou niet aan zijn behoeften wordt voldaan. Dat is zijn recht op grond van de sharia. Je mag dat niet bekritiseren. Hij heeft het recht om nog een vrouw te nemen.
Fatma
Heb ik niet het recht om hem dat te ontzeggen? Om met een ander te trouwen?
Imam Bilal
Nee, dat recht heb je niet.
Fatma
Het was zo moeilijk om het op zo’n directe manier te horen. Ik moet niet alleen accepteren dat ik mishandeld word en dat ik met een tweede vrouw moet leven, maar ook dat ik niets waard ben als onafhankelijke vrouw en dat ik altijd aan iemand toebehoor. Ik voelde me echt heel slecht toen ik daar vandaan kwam.
voice-over
Fatma wil haar vragen ook voorleggen aan de imam van de Somalische moskee.
[caption]
Verborgen camera
Fatma
In de vrouwenafdeling werd ik voorgesteld aan de hoofdlerares.
Lerares
Welkom.
Fatma
In een van de hoeken stond een stoel achter een scherm. En de imam zat op de stoel en begon te onderwijzen uit de Koran. Je kunt niet zien wie er zit en dat is ook de bedoeling want er is een absolute scheiding.
voice-over
Door de strikte scheiding tussen de mannen en vrouwen kan Fatma de Somalische imam niet persoonlijk zien of spreken. Daarom legt ze haar verhaal voor aan een van de leidsters van de vrouwenafdeling.
Fatma
Moet ik hem gehoorzamen? Moet ik met hem slapen, ook als ik niet wil?
Lerares
Hij heeft gelijk. Je moet hem geven wat hij wil.
Fatma
Ik heb een goede Deense vriendin. Ze is echt heel goed. Ze toont veel begrip en respect. Ze zegt dat ik de politie moet bellen en moet weglopen van huis.
Lerares
Nee, dat is niet goed. We zijn moslims, we zijn geen Denen. We zijn geen ongelovigen. Je kunt zeggen: Als je me nog eens slaat, ga ik naar de politie. Dat kun je misschien zeggen. Maar doe het niet.
voice-over
Ook hier wordt Fatma teruggestuurd naar de man die haar mishandelt.
Fatma
Mij werd verteld dat ik alle schuld op me moest nemen.
23.27
voice-over
Ahmed Akkari is tien jaar lang lid geweest van de besloten kring rond de Deense imams. Hij heeft veel adviesgesprekken bijgewoond.
Akkari
Imams geven heel vaak adviezen die strijdig zijn met de wet. Ze zeggen dat ouders hun kinderen mogen slaan als ze weigeren om te leren bidden of ongehoorzaam zijn. Een opstandige vrouw moet op haar plaats worden gezet. Geweld en bigamie zijn hier verboden, maar niet volgens de sharia.  Daarom is het lastig voor een imam om zich echt aan de Deense wet te houden. Hij gaat in de eerste plaats uit van wat de sharia verbiedt of toestaat.  
voice-over
Maar het verhaal van Akkari wordt door de moskeeën ontkend.
[caption]
Imran Shah, woordvoerder Tauba moskee, Kopenhagen
Imran Shah
De Taubamoskee spoort iedereen aan om zich aan de Deense wet te houden en te doen wat de Deense wet vereist.
[caption]
Verborgen camera
voice-over
Om te onderzoeken of de woordvoerder de waarheid preekt, bezoekt Fatma ook deze moskee. Ze heeft een afspraak met de leidster van de vrouwenafdeling.
Fatma
We pakten stoelen en gingen aan de zijkant zitten.
voice-over
Fatma legt uit dat ze niet meer met haar gewelddadige man naar bed wil. Maar dat is volgens de leidster geen optie.
[caption]
Umm Abdallah, leidster Tauba Moskee, Kopenhagen
Abdallah
Je laat hem niet begaan? Dat is verkeerd.
Fatma
Wie doet er iets verkeerd?
Abdallah
Jij, je laat hem niet begaan.
Fatma
Maar die dingen moet je toch zelf ook willen?
Abdallah
Dat is waar, m’n kind. Maar hij heeft bepaalde rechten. Als je hem niet laat begaan, zal hij nog bozer en gekker worden.
Fatma
Ook als ik niet wil?
Abdallah
Ja, zonder jouw instemming. Omdat hij dat verlangen heeft. Het spijt me, het is als bij een dier. Het is onbedwingbaar, begrijp je?
Fatma
Mag hij met een andere vrouw trouwen?
Abdallah
Volgens de sharia mag hij dat.
voice-over
De vrouw wijst erop, dat de man volgens de islamitische wet met meerdere vrouwen mag trouwen. In het westen is polygamie verboden. Maar dat vertelt ze er niet bij.
25.37
[caption]
Ahmed Akkari
Akkari
Als een vrouw opstandig is en zegt: ik accepteer dit niet meer, wordt ze al snel een opstandige vrouw genoemd. Daar zijn veel voorbeelden van. In principe zal een imam altijd vinden dat een vrouw moet doen wat haar man adviseert of haar opdraagt.  Tijdens hun huwelijk moet ze hem volgen in voor- en tegenspoed en is zij aan hem onderworpen. 
voice-over
De grootste moskee van Denemarken staat in de hoofdstad Kopenhagen. De leiders profileren zich als gematigd en modern.
M. Mansour
Ik heb nooit gehoord dat de islam de vrouw zou onderdrukken. Integendeel.
[caption]
Mohannad Mansour
Woordvoerder Grote Moskee, Kopenhagen
M. Mansour
Ik geloof dat een moslimvrouw meer rechten heeft dan wij mannen.
Fatma
Ik heb een afspraak met de imam. Waar kan ik hem vinden?
[caption]
Verborgen camera
voice-over
Fatma benadert ook de imam van deze moskee met de verborgen camera. Ze vraagt hem om advies.
[caption]
Muhammed Bilau, imam Grote Moskee Kopenhagen
Imam Bilau
Dat hij geduld met je heeft. Dat is mijn eerste advies. Mijn tweede advies: als dat niet gebeurt en hij gewelddadig blijft, ga dan niet naar de politie.
Fatma
Zijn familie heeft een andere vrouw voor hem gevonden. Dat is ook een probleem. Ik kan geen kinderen krijgen. Heeft hij het recht om een tweede vrouw te nemen?
Imam Bilau
Dat recht heeft hij.
voice-over
Officieel verkondigt ook de Grote Moskee dat vrouwen niet onderdrukt worden. Maar Fatma krijgt iets heel anders te horen. Volgens de imam mag ze geen aangifte doen tegen haar man. En ze mag seksuele gemeenschap met hem niet weigeren. Dit krijgt Fatma in alle acht moskeeën te horen. 
De woordvoerder van de gematigde Grote Moskee is bereid om af te spreken voor een tweede interview. Daar wordt hij geconfronteerd met de verborgen camera opnames.
Int.
Ze had tijdens het gesprek een handtas me een camera erin en heeft opnamen gemaakt die ik u wil laten zien.  
M. Mansour
Ja
28.00
[caption]
Verborgen camera
Imam
Je moet niet werken zonder zijn toestemming. 
Dat is mijn eerste advies. Mijn tweede advies: als dat niet gebeurt en hij gewelddadig blijft, ga dan niet naar de politie.
Fatma
Heeft hij het recht om een tweede vrouw te nemen?
Imam
Natuurlijk.
Int.
Hoe verhoudt zich dit tot ‘vaak hebben vrouwen meer rechten’?
M. Mansour
Het is een vorm van therapie zou ik zeggen.
[caption]
Mohannad Mansour,
Woordvoerder Grote Moskee, Kopenhagen
M. Mansour
Om mensen te helpen hun problemen te overwinnen.
Int.
Helpt hij haar als hij zegt: Als hij je blijft slaan ga dan niet naar de politie. Hij mag meer vrouwen hebben. Ga met je man naar bed, ook als je dat niet wilt en hij kan je verbieden een baan te nemen.
M. Mansour
Ik denk dat hij probeert om… hij probeert het gezin te beschermen en te zorgen dat het standhoudt.  Als een man hiermee was gekomen had hij hetzelfde antwoord gekregen.
Int.
Als er een man was gekomen, was dan tegen hem gezegd: Je vrouw kan je verbieden een baan te nemen. Ze mag met vier mannen trouwen.
M. Mansour
Nee, want zo zit het niet. Een vrouw kan niet met vier mannen trouwen en daar zijn vele redenen voor. De man moet haar onderhouden en is dus eigenlijk in het nadeel, zou ik zeggen. Want hij is verplicht zijn gezin te onderhouden.
30.10
voice-over
De missie van Fatma en Muhammed in Denemarken is bijna voltooid.
Stem
Vrede zij met u.
Fatma
Vrede zij met u.
voice-over
Fatma maakt nog een laatste afspraak met de imam van een grote moskee in Aarhus. Ze wil toestemming om te scheiden van haar gewelddadige man. Ook deze moskee staat bekend als gematigd en werkt nauw samen met de Deense autoriteiten.
Int.
Zijn er situaties waarin u mensen adviseert om iets te doen wat verboden is in Denemarken?
[caption]
Radwan Mansour, imam Salaam Moskee, Aarhus
R. Mansour
Nee. We blijven erbij dat ze zich aan de Deense wet moeten houden en er zijn geen regels die in strijd zijn met de islam.
[caption]
Verborgen camera
Fatma
Ik wil weten of ik als ik als moslima niet naar hem verlang…
Imam
Dan moet je werken aan een scheiding maar hem niet afwijzen in bed.
Fatma
En wat gemeenschap betreft…
Imam
Ik denk dat het niet eerlijk van hem is. Maar in principe kun je het niet weigeren. Maar ik geef je dit advies: ga niet naar de Deense politie. Als je niet meer met hem kunt leven, ga dan naar de shariaraad. Misschien kunne ze het huwelijk ontbinden.  
Fatma
Moet ik u bellen als ik volgens de sharia wil scheiden?
Imam
Ja, natuurlijk. We zijn een raad van vijf sjeiks die elke zondag na het middaggebed bijeenkomt.
voice-over
De imam verwijst Fatma naar de shariaraad. Dat is opmerkelijk. Officieel zij moskeeën niet open over het bestaan van speciale shariaraden. Hier doen imams adviesuitspraken volgens de islamitische wet.
Fatma
We spraken samen een verhaal af en namen alle details door. We spraken over de details uit ons huwelijkscontract en de algemene vragen die je in zo’n situatie kunt verwachten.
32.18
voice-over
Aangekomen bij de moskee blijkt dat er meer mensen zijn gekomen voor een uitspraak van de shariaraad.
[caption]
Verborgen  camera
Man
We zijn nog met een zaak bezig. Wacht nog 10, 15 minuten. Bid of lees in de Koran. We roepen jullie op.
Fatma
Het is kennelijk iets waar de mensen van weten en naartoe gaan en zich op voorbereiden. De hele situatie en de omgeving doet vermoeden dat dit geregeld wordt gedaan. Het is niet eenmalig.
voice-over
Fatma mag binnenkomen en legt de situatie uit aan de drie imams van de raad.
Fatma
We vinden alle twee iets anders en dan raakt de discussie zo verhit dat hij me slaat.  
Imam
Nee, dat kan niet. Dat gaat echt te ver, wie er ook slaat. Al was het m’n eigen vader, dan nog ging het te ver.
Fatma
Daarna werden we het nog meer oneens. Ik had genoeg van hem en verlangde niet meer naar hem.
Imam
Dus jullie doen het nu niet?
Fatma
We slapen nu apart. Toen raakte hij nog meer geërgerd en nu zegt hij dat hij volgens de sharia recht heeft op seks, ook al hebben we ruzie. Dan wordt de ruzie nog erger en nu wil hij er een vrouw bij nemen.  Hij wil met nog een vrouw trouwen. Dat wil ik niet.
Imam
We moeten je zeggen dat het is toegestaan. Hij heeft het recht om met één, twee, drie, vier vrouwen te trouwen.
Fatma
Als hij nog een vrouw neemt, wil ik scheiden.
Imam
Dat kan niet op die gronden. Dat is niet toegestaan volgens de sharia. 
voice-over
Fatma heeft meer dan tien keer om een scheiding gevraagd maar de shariaraad van deze gematigde moskee stuurt haar naar huis, terug naar haar gewelddadige man.  
34.22
Na drie maanden stoppen Fatma en Muhammed met hun undercover operatie. Ze gaan terug naar hun eigen land. Om veiligheidsredenen blijft hun identiteit anoniem.
[caption]
Verborgen camera
Fatma
De meeste moskeeën zijn erg strikt. En wat nog belangrijker  en gevaarlijker is, is dat ze cultureel, sociaal en politiek een belangrijke rol spelen. Het zijn niet alleen gebedshuizen. Mensen krijgen er ook les. Ze doen er contacten op en krijgen er advies. Mensen gaan er met elkaar om. En ze lijken er hun eigen rechtssysteem te hebben dat duidelijk strijdig is met de heersende wetten.
00.35.88
[caption]
Zembla Internationaal
Aftiteling

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.