UMC Utrecht heeft in een gesprek met belangenvereniging voor doven en slechthorenden OPCI aangegeven de behandelmethoden aan te passen. Het gesprek vond plaats naar aanleiding van de ZEMBLA uitzending Ziekenhuiscalamiteiten deel 2. In die uitzending onthult Zembla dat het UMC Utrecht grote fouten heeft gemaakt bij het implanteren van gehoorapparaten.
Eind 2014 stuurt het Erasmus MC in Rotterdam negen patiënten, kinderen in de leeftijd van 9 tot 16 jaar, door naar het UMC Utrecht waar ze een tweede gehoorapparaat krijgen, een zogeheten cochleair implantaat (CI). Reden hiervoor was dat het Erasmus MC op dat moment over onvoldoende budget beschikt om de operaties zelf uit te voeren; het maximale aantal operaties was reeds bereikt. Bij vijf van de negen operaties gaat het mis.
Intake
Patiënten vertellen aan Zembla dat er
geen intake
heeft plaatsgevonden. Ook uit een calamiteitenrapport van het ziekenhuis dat in handen is van ZEMBLA, blijkt dat de KNO-artsen van het UMC Utrecht operaties hebben uitgevoerd bij dove kinderen zonder hen voorafgaand aan de operatie te hebben gezien. Het CI (Cochleaire Implantatie) team van UMC Utrecht heeft nu besloten nooit meer een operatie uit te voeren bij een patiënt, zonder dat de patiënt de gangbare procedure in het CI team heeft doorlopen.
Klassieke methode
Eén van de grondleggers van de CI-techniek, professor Erwin Offeciers, laat zich in de Zembla uitzending kritisch uit over de operatietechniek die Utrecht hanteert om de gehoorapparaten te implanteren, omdat die volgens hem minder veilig is. Volgens hem is die techniek vooral ingegeven door tijdwinst, wat kosten bespaart. Het CI team heeft besloten om voortaan de implantaten altijd in te boren (infrezen), omdat daardoor de kans op verzakken van het implantaat wordt verkleind. Ook heeft het CI team besloten om alleen nog de “klassieke” methode toe te passen, in plaats van de eerder gebruikte SMA methode.