Uitkomst werkconferentie vechtscheidingen
11-07-2014
• leestijd 2 minuten
Onlangs organiseerde de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik een werkconferentie over vechtscheidingen onder de titel: ‘Uit de houdgreep’.
Vroegtijdig signaleren
Deelnemers aan de conferentie onderschrijven het belang van preventief werken en vroegtijdig signaleren van vechtscheidingen. Maar hiervoor is nog te weinig inzicht in de kenmerken van een vechtscheiding en de risicofactoren: wanneer wordt een echtscheiding een vechtscheiding?
Betere samenwerking
De samenwerking tussen de betrokken organisaties moet worden verbeterd. Nu verloopt de samenwerking vaak nog moeizaam omdat organisaties terughoudend zijn in het uitwisselen van informatie. Er geen zicht is op alle betrokken organisaties en het hulp aanbod. Organisaties kennen elkaar onvoldoende.
Lange procedures leiden tot escalatie
De factor tijd speelt een rol in het (de-) escaleren van scheidingen. Juridisering en lange procedures leiden tot escalatie van het conflict. Op zitting is vaak onvoldoende tijd om te zoeken naar een andere oplossing dan een juridische.
Perspectief van het kind
Ouders en professionals kijken te weinig vanuit het perspectief van het kind naar een echtscheidingszaak. Het inbrengen van het perspectief van het kind kan leiden tot nieuwe inzichten en oplossingen.
Financiering
De wijze van financieren sluit niet aan op de problematiek. Vechtscheidingen zijn een gezinsprobleem. De financiering van het hulpaanbod maakt het echter niet mogelijk om vechtscheidingen ook als een gezinsprobleem aan te pakken.
De Taskforce gaat de opbrengsten van de werkconferentie nader analyseren en de uitkomsten verwerken in een plan van aanpak. Eind augustus is dit plan met acties gereed.