Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Uitgelicht: 'Dodelijke bijwerkingen'

09-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
154 keer bekeken
  •  
dodelijke-bijwerkingen
In 2005 maakt ZEMBLA de film 'Dodelijke bijwerkingen' over medicijnen, waaronder de derde generatie anti-conceptiepil Yasmin. Vrijdag maakte het Europese geneesmiddelenagentschap EMA bekend dat er een Europees onderzoek komt naar de Diana-35 pil, eveneens een derde generatie pil.
Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) gaat het onderzoek samen met andere Europese agentschappen uitvoeren. Diane-35 wordt voorgeschreven om acne te verlichten bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Tot het onderzoek is besloten na het nieuws van vorige week dat de pil in Frankrijk voorlopig uit de schappen wordt gehaald. De Franse autoriteiten kwamen tot deze maatregel omdat er de afgelopen 25 jaar vier vrouwen zijn overleden door bloedklonters na het slikken van de pil.

Balans
In Nederland zijn er geen fatale gevallen bekend. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag of de werkzaamheid en de risico's van de pil in balans zijn. Het middel wordt behalve bij acne ook voorgeschreven voor de behandeling van lichte overbeharing en een vette huid. Alle anticonceptiepillen geven een verhoogd risico op trombose, maar bij de pillen van de derde en vierde generatie waartoe ook de Diane-35 hoort is dat risico twee keer zo groot als bij anticonceptiepillen van de tweede generatie.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen adviseert patiënten in Nederland die op dit moment Diane-35 of zogeheten generieke varianten gebruiken, om niet te stoppen met het gebruik van het geneesmiddel en bij ongerustheid naar de arts te gaan.

Yasmin
In de ZEMBLA uitzending 'Dodelijke bijwerkingen' wordt de vraag gesteld of de veiligheid van medicijnen zoals antidepressiva of de anti-conceptiepil wel goed wordt gecontroleerd. Jos van Dongen en Esther Reijnen maakten deze film in 2005  waarin o.a. de derde generatie anti-conceptie pil 'Yasmin' centraal staat.
De moeder van Saskia vertelt dat haar dochter komt te overlijden een half jaar na het gebruik van 'Yasmin' aan een bloedprop in haar longen. 'Yasmin' is nog steeds in de handel.

Als medicijnen op de markt worden toegelaten, hoe kan het dan toch nog misgaan? Worden bijwerkingen wel goed in de gaten gehouden? En als er iets mis is, wordt er dan op tijd gereageerd? Is er wel voldoende toezicht op medicijnen in Nederland en zijn de pillen veilig?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.