Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Tweede Kamer eist onderzoek naar veiligheidsrisico’s van nieuw C2000-systeem

03-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
c2000 anp 2
De Tweede Kamer wil dat de regering in kaart brengt wat de risico’s zijn van de betrokkenheid van een Chinees bedrijf bij de bouw van ons meest cruciale communicatiesysteem: C2000. De Tweede Kamer heeft twee moties aangenomen die dit onderzoek afdwingen.
Het Chinese bedrijf Hytera heeft de aanbesteding gewonnen voor de nieuwe versie van C2000, het calamiteitennetwerk van de hulpdiensten, zo bleek in de ZEMBLA-uitzending ‘Calamiteit C2000’. Dat is opmerkelijk omdat China volgens het AIVD-jaarverslag 2017 spionageactiviteiten onderneemt in Nederland.
Kijk de uitzending 'Calamiteit C2000' terug
Kamer bezorgd 
Andere landen, zoals Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, hebben vanwege het risico op spionage besloten bepaalde Chinese bedrijven te weren van het leveren van producten of diensten voor hun vitale infrastructuur. De Kamer vraagt zich af of Nederland niet hetzelfde moet doen en is bezorgd over de betrokkenheid van China bij het toekomstige Nederlandse calamiteitennetwerk.
De twee moties werden ingediend door Antoinette Laan-Geselschap (VVD) en Monica den Boer (D66). Ze zijn beiden met 150 stemmen 'voor' aangenomen.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.