Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

OM blijkt al vijf jaar lang bezig te zijn met IKON-moordzaak

24-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
koelen bloede 4
Het Openbaar Ministerie blijkt al vijf jaar lang bezig te zijn met de IKON-moordzaak uit 1982. Dat heeft het OM aan ZEMBLA laten weten.
De Tweede Kamer vindt dat het kabinet er alles aan moet doen om de Salvadoraanse kolonel, die de moord op vier Nederlandse IKON-journalisten beraamde, voor de rechter te krijgen. Zo meldde  de NOS na de uitzending van ZEMBLA over de moordaanslag die in 1982 in El Salvador plaatsvond.
Zowel het Openbaar Ministerie als het ministerie van Veiligheid en Justitie wilden aanvankelijk niks kwijt over de zaak. Aan ZEMBLA liet het OM uiteindelijk weten dat ze er al vijf jaar lang mee bezig is. Eerder maandag had minister Ferd Grapperhaus het al over een "lopend onderzoek". 
ZEMBLA vindt brein achter moord IKON-journalisten
GroenLinks Kamerlid Buitenweg wil opheldering
Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) wil volgende week opheldering van de minister. "Dat het ZEMBLA gelukt is de dader te vinden via de social media van zijn dochters roept vragen op. Is er voldoende aan opsporing gedaan? Wat kan er nog?"
"De uitzending van ZEMBLA  brengt een triest dieptepunt uit onze geschiedenis weer terug", zegt D66-Kamerlid Sjoerdsma. "Maar het betekent ook dat we iets kunnen doen om de straffeloosheid in deze zaak te keren."
Kijk de eerste beelden van de uitzending 'In koelen bloede'
Sjoerdsma zegt tegen NOS dat hij het kabinet oproept om alles te doen om de verdachte alsnog voor de rechtbank te krijgen. VVD-Kamerlid Koopmans steunt de oproep van Sjoerdsma. "Ik vertrouw erop dat minister Blok in contact is met de Amerikaanse autoriteiten om te zien hoe deze man zo snel mogelijk berecht kan worden", zegt hij.
Over uitzending 'In koelen bloede'
ZEMBLA ontdekte de verblijfplaats van de Salvadoraanse kolonel die in 1982 de moord op vier Nederlandse IKON-journalisten beraamde. De inmiddels 79-jarige Reyes Mena blijkt sinds 1984 in de Verenigde Staten te wonen.
De IKON-journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag maakten in 1982 een reportage over de gewelddadige burgeroorlog in El Salvador. Toen zij een portret wilden maken van rebellen, liepen ze in een hinderlaag van het Salvadoraanse leger en werden ze doodgeschoten.
Een commissie van de Verenigde Naties kwam in 1993 tot de conclusie dat Reyes Mena verantwoordelijk is voor die gebeurtenis. Maar hij is nooit vervolgd. Tot twee jaar geleden gold in El Salvador een amnestiewet, die bepaalde dat verdachten van oorlogsmisdaden vrijuit gingen. Maar twee jaar geleden is die wet afgeschaft.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.