Zembla

Tweede Kamer wil onderzoek naar parkinson als beroepsziekte voor boeren

14-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1543 keer bekeken
  •  
Tjeerd de Groot ANP-471298265

De Tweede Kamer roept het kabinet op om te onderzoeken of parkinson kan worden aangemerkt als een beroepsziekte voor landbouwers. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot diende daar een motie voor in die dinsdag door een meerderheid werd aangenomen. 

In de motie benadrukt De Groot dat een toenemend aantal onderzoeken een verband legt tussen de ziekte van Parkinson en pesticidengebruik en dat parkinson in Frankrijk al als beroepsziekte voor landbouwers geldt. Boeren daar hebben recht op een uitkering als ze parkinson krijgen. Alleen partijen BBB, VVD en CDA stemden tegen de motie.  

Parkinson op het Platteland

Zembla zette het onderwerp in 2019 op de kaart met de uitzending ‘Parkinson op het platteland’. In die uitzending vertelt de Noord-Hollandse boerenzoon Jim Blom over de ziekte van zijn vader Ted, die op 47-jarige leeftijd parkinson krijgt en in 2017 overlijdt. Op het land van Ted Blom werden in het verleden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. In de omgeving van Ted Blom lijden verschillende landbouwers aan de ziekte. Jim Blom vond bij navraag 12 mensen in een straal van een kilometer, die allemaal aan Parkinson lijden.

Het verband tussen parkinson en blootstelling aan landbouwgif wordt op dat moment door de wetenschap al jaren gelegd. Maar in de Zembla- uitzending blijkt dat Nederlandse boeren daar weinig vanaf weten.  

RIVM is onderzoek gestart

Het RIVM is op dit moment bezig met een groot, meerjarig onderzoek naar de gezondheidseffecten van bestrijdingsmiddelen. Daarbij wordt ook naar Parkinson gekeken. De opdracht daartoe is gegeven door minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Eerder concludeerde het RIVM al dat een verband tussen parkinson en pesticiden ‘plausibel’ is, maar in de Europese toelatingseisen voor bestrijdingsmiddelen, wordt daar niet goed op getest. 

Aantal mensen met parkinson neemt toe

Parkinson is een ongeneeslijke hersenziekte waarbij een stapeling van eiwitten leidt tot het afsterven van zenuwcellen. Patiënten krijgen uitvalsymptomen in bewegen, spraak en denken. Momenteel zijn er ruim 52.000 mensen met de ziekte van Parkinson in Nederland. Dat aantal neemt toe. 

Bekijk de uitzending 'Parkinson op het platteland':

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.