Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Tweede Kamer debatteert deze week over Q-koorts

17-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
chronische-q-koorts-zal-toenemen
De Tweede Kamer bespreekt a.s. woensdag (10.45 uur) het rapport van de commissie Van Dijk over de aanpak van de Q-koorts. De kamer gaat een debat aan met minister Edith Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw.

De commissie heeft in opdracht van het vorige kabinet onderzocht hoe de overheid de afgelopen jaren omging met de Q-koortsepidemie.

Eerder schreef het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer dat het de aanbevelingen van de commissie-Van Dijk, die het Q-koortsbeleid in Nederland heeft onderzocht, overneemt. Maar een belangrijke aanbeveling van de commissie om de Voedsel en Waren Autoriteit los te maken van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wordt niet overgenomen.

Het rapport van de commissie Van Dijk stelt duidelijk dat vanwege privacyafwegingen belangrijke informatie voor de GGD is achtergehouden, terwijl bestrijding van de besmettingsbron noodzakelijk was om de Q koorts epidemie te beteugelen. De commissie van Dijk spreekt van een ernstige situatie. Het kabinet betwijfelt die conclusie.

Conclusies
De belangrijkste conclusies van de commissie, en de reactie van het kabinet daarop, zijn:

De overheid had doortastender moeten optreden. Al kan niet met zekerheid worden gezegd dat de uitkomst en het ziektebeloop dan anders was geweest. Het kabinet onderkent deze constateringen volledig en trekt hieruit lessen voor de toekomst.

De samenwerking tussen humaan en veterinair deskundigen is cruciaal. Er zijn inmiddels stappen gezet om dit te verbeteren. Dit zal de komende jaren verder worden uitgebouwd.

De overheid had transparanter moeten zijn. Door dilemma's en onzekerheden niet te delen met patiënten, burgers en boeren, is juist meer onzekerheid en onrust ontstaan. Het kabinet deelt de conclusie. In de toekomst zal de sector structureler worden betrokken.

Het Rijk had de regie bij de bestrijding van Q-koorts eerder moeten overnemen van de regio. Bij een volgende uitbraak van een infectieziekte wordt samen met de regio bekeken of die de bestrijding aankan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.