Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Twee Zembla-uitzendingen genomineerd voor journalistieke prijs De Tegel

12-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
831 keer bekeken
  •  
koninklijkeconstructie
De Zembla-uitzending ‘Koninklijke constructies’ is genomineerd voor De Tegel in de categorie ‘Achtergrond’. Ook de uitzending ‘Huisarts in crisistijd’ is genomineerd in de categorie ‘Storimans’, voor het beste camerawerk. De Tegel is de hoogste journalistieke prijs van Nederland. Maandag 10 mei worden de winnaars bekendgemaakt.

In ‘Koninklijke constructies’ nemen de onderzoeksjournalisten van Zembla de kijker mee in hun zoektocht naar de koninklijke constructies en leggen zo de ondemocratische patronen bloot. Ze ontdekken hoe de familie omgaat met belangrijk cultureel erfgoed. Ook onthullen ze de details van een omstreden subsidieregeling die koning Willem-Alexander 4,7 miljoen euro oplevert. 
 
Terwijl de overheid stelt dat ze de koning in deze mistige kwestie hetzelfde behandelt als elke andere burger, laat Zembla zien dat er al jaren sprake is van een voorkeursbehandeling.

Bekijk hier de uitzending:
‘Koninklijke constructies’ werd gemaakt door onderzoeksjournalisten Ton van der Ham en Annette Schätzle.

‘Huisarts in crisistijd’ in categorie 'Storimans'

In de Zembla-uitzending 'Huisarts in crisistijd' gaan we terug naar Herpen tijdens de eerste golf van het coronavirus. Twaalf jaar geleden werden de bewoners ook al getroffen door een mysterieuze ziekte: de Q-koorts. Een maand lang volgt cameraman Alexander Koning samen met onderzoeksjournalist Ton van der Ham huisarts Rob Besselink en zijn naaste collega's. We onderzoeken: wat doet een huisarts in crisistijd?

Bekijk hier de uitzending:
10 mei is de bekendmaking van de winnaars vanuit de centrale bibliotheek in Den Haag.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.