Topeconomen: schaf belastingparadijzen af
08-05-2016
• leestijd 2 minuten
Belastingparadijzen zijn ,,niet economisch te rechtvaardigen''. Meer dan driehonderd vooraanstaande economen in de wereld vinden dat kleine landen waar geldzaken buiten het oog van belastingdiensten gehouden worden ,,geen bruikbaar economisch doel'' dienen. Deze fiscale vrijhavens zouden daarom beter afgeschaft kunnen worden, zeggen ze.
De opmerkingen staan in een maandag
gepubliceerde brief
van ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib. Die is ondertekend door tal van gerenommeerde experts, waaronder schrijver en econoom Thomas Piketty, Nobelprijs-winnaar Angus Deaton en VN-adviseur Jeffrey Sachs.
De deskundigen pleiten voor nieuwe internationale afspraken die zorgen voor meer fiscale transparantie. De economen verschillen doorgaans van mening over veel thema's, maar delen dezelfde mening als het gaat om belastingontduiking. De recent naar buiten gekomen Panama Papers laten volgens hen duidelijk zien op wat voor manier het bestaan van belastingparadijzen corruptie in de hand werkt.
Kleine landen waar de overheid bijvoorbeeld stimuleert om via brievenbuskantoren winst door te sluizen verstoren de werking van de wereldeconomie, zo wordt benadrukt in de brief. Een select groepje rijke individuen en multinationals ondervindt de voordelen, terwijl de kans op economisch succes en welvaart voor andere mensen en bedrijven wordt verkleind. Door het bestaan van belastingparadijzen lopen veel armere landen bovendien miljarden aan belastinginkomsten mis.
Panama Papers zijn online gezet
De Panama Papers zijn maandag grotendeels
online gezet
door het internationale journalistenconsortium dat onderzoek heeft gedaan naar belastingparadijzen. Begin april werden de resultaten van dat onderzoek al naar buiten gebracht.
Het gaat om een database van meer dan 200.000 vennootschappen in belastingparadijzen die vrij doorzoekbaar is. Persoonlijke informatie zoals rekeningnummers, e-mailadressen, paspoortkopieën en telefoonnummers zijn niet vrijgegeven. (anp)