Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Topeconomen: schaf belastingparadijzen af

08-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nederland-belastingparadijs-het-vervolg
Belastingparadijzen zijn ,,niet economisch te rechtvaardigen''. Meer dan driehonderd vooraanstaande economen in de wereld vinden dat kleine landen waar geldzaken buiten het oog van belastingdiensten gehouden worden ,,geen bruikbaar economisch doel'' dienen. Deze fiscale vrijhavens zouden daarom beter afgeschaft kunnen worden, zeggen ze.
De opmerkingen staan in een maandag  gepubliceerde brief  van ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib. Die is ondertekend door tal van gerenommeerde experts, waaronder schrijver en econoom Thomas Piketty, Nobelprijs-winnaar Angus Deaton en VN-adviseur Jeffrey Sachs.
De deskundigen pleiten voor nieuwe internationale afspraken die zorgen voor meer fiscale transparantie. De economen verschillen doorgaans van mening over veel thema's, maar delen dezelfde mening als het gaat om belastingontduiking. De recent naar buiten gekomen Panama Papers laten volgens hen duidelijk zien op wat voor manier het bestaan van belastingparadijzen corruptie in de hand werkt.
Kleine landen waar de overheid bijvoorbeeld stimuleert om via brievenbuskantoren winst door te sluizen verstoren de werking van de wereldeconomie, zo wordt benadrukt in de brief. Een select groepje rijke individuen en multinationals ondervindt de voordelen, terwijl de kans op economisch succes en welvaart voor andere mensen en bedrijven wordt verkleind. Door het bestaan van belastingparadijzen lopen veel armere landen bovendien miljarden aan belastinginkomsten mis.
Panama Papers zijn online gezet
De Panama Papers zijn maandag grotendeels  online gezet  door het internationale journalistenconsortium dat onderzoek heeft gedaan naar belastingparadijzen. Begin april werden de resultaten van dat onderzoek al naar buiten gebracht.
Het gaat om een database van meer dan 200.000 vennootschappen in belastingparadijzen die vrij doorzoekbaar is. Persoonlijke informatie zoals rekeningnummers, e-mailadressen, paspoortkopieën en telefoonnummers zijn niet vrijgegeven. (anp)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.