Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Topconferentie in Den Haag over antibiotica

23-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
antibiotica-vaak-onterecht-toegediend
Ministers uit 17 landen nemen op 25 en 26 juni deel aan een internationale conferentie in het Haagse Vredespaleis over de mondiale aanpak van antibioticaresistentie. De conferentie wordt georganiseerd door minister Edith Schippers (VWS) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken), samen met internationale organisaties.
Door overdadig gebruik van antibiotica bieden steeds meer bacteriesoorten weerstand tegen de werking van antibiotica. Het risico bestaat dat ziektes als longontsteking of hersenvliesontsteking straks niet meer bestreden kunnen worden. Grote operaties en sommige ingrijpende behandelingen zoals transplantaties en zware chemokuren, waarbij preventief antibiotica worden gegeven, kunnen dan ook nauwelijks meer worden uitgevoerd. Dit probleem komt op de topconferentie aan de orde.
In 2010 en 2011 luidden artsen en deskundigen in de ZEMBLA-uitzendingen ‘Antibiotica Alarm’ de noodklok over de toenemende antibiotica-resistentie. De volksgezondheid staat de laatste jaren onder druk door oprukkende superbacteriën, die mensen ongevoelig maken voor antibiotica.

Maatregelen te laat
De ministeries van Landbouw en Volksgezondheid zijn te laat met het aanpakken van ESBL. Dat zeggen artsen in ZEMBLA. Prof. J. Kluytmans: ‘ Ik vrees dat men pas maatregelen neemt op het moment dat er echt iets aantoonbaar mis gaat. Ik heb zorgen dat we in dit geval te laat zijn. ’ Prof. J. Degener zegt in ZEMBLA dat de overheid al jaren op de hoogte is van de gevaren voor de volksgezondheid door buitensporig antibioticagebruik in de veeteelt: ‘Er zijn meerdere rapporten en adviezen gekomen van de Gezondheidsraad. Het stapelt zich op. We worden er langzamerhand moe van.

Economische belangen
Volgens RIVM-directeur R. Coutinho spelen ook hier weer, net als bij de bestrijding van de Q-koorts, economische belangen een rol. Coutinho in ZEMBLA: ‘ Er zitten een heleboel partijen bij die allemaal belangen hebben, dus er moet echt iets gebeuren voordat mensen iets gaan doen. Het is een economische factor, het kost gewoon geld, er is concurrentie in de sector .’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.