ZEMBLA onthult: Toename vliegverkeer over woonwijken Rotterdam
04-10-2017
•
leestijd 3 minuten
•
198 keer bekeken
•
Het aantal vliegtuigen dat bij vertrek van Rotterdam The Haque Airport (RTHA) op last van luchtverkeersleiders van de route afwijkt, is de afgelopen jaren toegenomen. Dat is het gevolg van de drukte in het luchtruim. Boven Rotterdam zit ook overvliegend Schiphol verkeer en dat heeft voorrang. Daarom moet het andere luchtverkeer uit veiligheidsoverwegingen regelmatig afwijken. Daardoor vliegen ze meer over de omliggende woonwijken. Dat blijkt uit cijfers die ZEMBLA heeft opgevraagd bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. (ILT) In diezelfde periode is bij de Rotterdamse Milieudienst DCMR het aantal klachten over vliegtuigoverlast sterk gestegen.
In 2015 week nog 9,4 % van de straalvliegtuigen onder de 3000 voet (ongeveer 900 meter) van de route af, in 2016 was dat 10,1 % en tot 12 september moest 11,5 % van de vertrekkende vliegtuigen afwijken. Milieudienst DCRM schrijft in haar jaarrapport 2016: ‘De huidige gang van zaken is dat vluchten van Schiphol te allen tijde lijkt te prevaleren boven de Rotterdam-vluchten.’
Veel meer mensen in veel meer wijken hebben last
Omwonenden van het vliegveld ervaren hierdoor meer overlast. “We wonen hier nu 10 jaar. De eerste zes jaar hadden we nergens last van. En sinds een jaar of drie, vier is het geluid enorm toegenomen en zagen we die vliegtuigen ook veel dichterbij”, zegt Bé Bosman uit Schiebroek in de ZEMBLA uitzending '
Vliegveld Nederland
van woensdag 4 oktober'. “Ze horen eigenlijk niet hier te vliegen zo dicht over de wijk. Wat we uitgevonden hebben is dat ze eigenlijk het verkeer van Schiphol in de weg vliegen en daardoor buigen ze eerder af van hun routes. En daardoor hebben tegenwoordig veel meer mensen in veel meer wijken last.”
Het aantal klachten over geluidsoverlast is inderdaad toegenomen. Vorig jaar is het aantal meldingen bijna verdubbeld van 6.856 in 2015 naar 12770 in 2016. In de eerste 2 kwartalen van 2017 zijn er in totaal 8123 meldingen gedaan. Dat is 2,6 keer zoveel als in de eerste 2 kwartalen van 2015 en een stijging van 32% ten opzichte van 2016.
Veilige afstand
RTHA wil de komende jaren groeien van 1,7 passagiers nu naar 2,9 passagier in 2025. Dat zou neerkomen op 106 starts en landingen per dag, nu zijn dat er 64. Voor vragen over vliegroutes en vlieggedrag verwijst het vliegveld naar de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).
LVNL laat schriftelijk weten dat het de taak is van de luchtverkeersleiding om vliegtuigen op veilige afstand van elkaar te laten vliegen, dat betekent of verticaal of horizontaal voldoende afstand tussen de vliegtuigen. “In opdracht van de luchtverkeersleiding mogen vliegtuigen een andere route vliegen. Dit kan bijvoorbeeld optreden als er een ander vliegtuig vertrekt of gaat landen op Schiphol of als het vanwege weersomstandigheden het veiliger is om een andere route te vliegen. Het is onder andere afhankelijk van het baangebruik op Schiphol en van de baanrichting die in Rotterdam wordt gebruikt of er anders gevlogen wordt. Een verkeersleider op Rotterdam zal in principe een vliegtuig zo snel mogelijk door laten klimmen, dit is efficiënt en zorgt voor minder geluid op de grond.”
Vliegveld Nederland
ZEMBLA:
Vliegveld Nederland
, woensdag 4 oktober om 21.15 uur bij de VARA op NPO 2.