Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Toch onderzoek naar pesticiden bij bijen

20-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Zembla logo groot
Het Wageningen University Research center (WUR) gaat toch onderzoek doen naar de rol van pesticiden bij de bijensterfte. Het ministerie van Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) stelt extra geld beschikbaar.

De Utrechtse onderzoeker Jeroen van der Sluijs, die een sterke relatie vermoedt tussen pesticiden en bijensterfte, zit in de begeleidingscommissie.

ZEMBLA
Wereldwijd zijn publicaties verschenen waarin het verband tussen pesticiden en bijensterfte wordt aangetoond. ZEMBLA sprak daarover met de Franse wetenschapper prof. Jean-Marc Bonmatin, verbonden aan de Universiteit van Orleans. Bonmatin: ‘Lange, gecompliceerde studies hebben uitgewezen dat pesticiden zoals imidacloprid voor bijen een probleem geven en dus heeft in Frankrijk de Minister van Landbouw besloten dat middel te verbieden.’

Geen Nederlands onderzoek
In Nederland is het middel niet verboden. De belangrijkste adviseur van het Ministerie van Landbouw, bijenonderzoeker dr. T. Blacquiere van Plant Research International (PRI, onderdeel van de Wageningse Universiteit), maakte zich weinig zorgen over de pesticiden. In ZEMBLA - ' Moord op de honingbij ' van Hetty Nietsch en Manon Blaas, zegt hij dat hij de invloed van pesticiden op bijen nooit heeft onderzocht. Volgens hem zijn er andere oorzaken van de bijensterfte: ‘Het komt door slechte imkers en door de varroamijt, een parasiet waar onze honingbij niet tegen is opgewassen.’  

Toch onderzoek
Het onderzoek dat het WUR nu toch gaat doen richt zich op neonicotinen, een groep van bestrijdingsmiddelen die insectenplagen in onder andere de fruitteelt en groenvoorziening bestrijdt. Neonicotinen zijn sterke insecticiden die ook erg giftig zijn voor bijen. Het Nederlands Centrum voor Bijenonderzoek (NCB) gaat bijenvolken bemonsteren van imkers op plekken waar veel bijensterfte is, en gaat daar de concentratie neonicotinen in de bijenmonsters meten. Sjef van de Steen, Plant Research International, gaat bijenvolken suikers voeren met lage doses neonicotinen en daarna de vitaliteit van de volken en overleving in de winter meten.

Insectenmonitor
Vorige week werd tijdens het spoeddebat over de bijensterfte de motie- Koopmans/Ouwehand ingediend (Tweede Kamer, 2010-2011, 32 500 XIII, nr. 189). De motie verzoekt de regering de insectenmonitor gezien het belang voor volks-, dier- en plantgezondheid voort te zetten en daarvoor financiering binnen de EL&I-begroting te vinden. Staatssecretaris Bleker schrijft in een brief aan de tweede kamer (19 april) dat hij "binnen de huidige kennismiddelen financiering (zal) zoeken om de monitoring in stand te houden."
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.