Zembla

Toch 'Luchtonderzoek' RIVM naar gevolg 130 rijden

20-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Geen vuiltje aan de lucht
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat onderzoeken of het verhogen van de snelheid naar 130 kilometer per uur op snelwegen ertoe leidt dat de Europese luchtkwaliteitsnormen worden overschreden.
De analyse is waarschijnlijk rond september gereed, meldt staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) donderdag aan de Tweede Kamer. Een Kamermeerderheid steunde eerder het verzoek van D66 voor een ’luchtonderzoek’ door het RIVM.
Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) streeft ernaar om uiteindelijk op 77 procent van de snelwegen 130 km te kunnen rijden. Eind 2011 ging de Kamer akkoord met de verhoging van de maximumsnelheid.
Toen minister Schultz van Infrastructuur onlangs de maximumsnelheid op nog meer snelwegen verhoogde, laaide de discussie rond luchtkwaliteit weer op. Vaststaat dat door hogere snelheden meer giftige stoffen vrijkomen. Eén daarvan is fijnstof. Uit onderzoek blijkt dat fijnstof onder andere longkanker kan veroorzaken. Volgens minister Schultz blijft de blootstelling aan fijnstof binnen de gestelde norm. Maar wetenschappers stellen dat er ook onder de norm gezondheidsschade voor mensen optreedt, blijkt uit de ZEMBLA uitzending 'Geen vuiltje aan de lucht'.

Eerder wees staatssecretaris Dijksma het verzoek van de hand. Ze benadrukte dat de verhogingen zijn vastgesteld op basis van modellen van het RIVM. Dijksma voegde eraan toe dat wel elk jaar de reële uitstoot wordt gemeten en als dan blijkt dat de normen toch worden overschreden, wordt de verhoging alsnog teruggedraaid.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.