Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

TNT post wil niet meedoen met fonds Vreeman

23-03-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Zembla logo groot
TNT Post voelt er niks voor om mee te doen aan een fonds ter verbetering van de positie van werknemers op de postmarkt. Dat zei directeur Pieter Kunz van TNT Post dinsdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.
De suggestie van het fonds komt van Ruud Vreeman, die werd aangesteld als adviseur om een impasse te doorbreken op de postmarkt. De bedoeling is dat met geld uit het fonds meer werknemers bij nieuwe postbedrijven zoals Sandd en SelektMail een vast contract krijgen. Maar Vreeman stelde ook voor dat TNT Post meedoet aan het fonds om boventallig personeel aan ander werk te helpen.
 
Nieuwe postbedrijven
Maar Pieter Kunz ziet niets in dat fonds omdat  het was bedoeld voor de nieuwe postbedrijven en niet voor TNT-post omdat die arbeidsovereenkomsten werkt.

TNT Post kondigde vorig jaar forse saneringen aan, wat leidde tot diverse stakingen in de postbezorging. Alle postbodes met een contract van 25 uur of meer worden door TNT ontslagen en vervangen door goedkope parttime krachten. Er wordt ze geen perspectief geboden om ergens anders in het bedrijf te werken. In ZEMBLA ' Einde van de postbode ' de 55-jarige postbode Marius die wanhopig is na 30 jaar bij TNT post gewerkt te hebben. Hij heeft een gezin te onderhouden en zal met zijn leeftijd niet snel weer aan een andere baan komen: ‘Er is zo ontzettend veel werk, laat ons gewoon werken. Wij willen graag werken.’

Advies
Ruud Vreeman bracht advies uit over de impasse op de postmarkt. Hij wil de vakbonden en werkgevers tot 1 april de tijd geven om zelf afspraken te maken. Verder wil Vreeman dat tachtig procent van de postbodes in 2014 een vast contract heeft. Deze opzet kreeg steun van de Tweede Kamer. Wel staat het parlement erop dat als de onderhandelingen mislukken, de Staat alsnog strenge regels oplegt aan de nieuwe postbedrijven.

Arbeidsovereenkomstenfonds
Daarnaast wil oud-burgermeester Ruud Vreeman dat de sociale partners geld moeten reserveren om tot een nieuw op te zetten arbeidsovereenkomstenfonds te komen. Het fonds compenseert het verschil in kosten voor een arbeidsovereenkomst en een overeenkomst van opdracht. Daarnaast kan het fonds mogelijk een bijdrage leveren aan het van naar werk begeleiden van TNT-postbodes van wie de baan wordt bedreigd. Alleen zo kan volgens Vreeman de postmarkt een sector worden "met gangbare Nederlandse arbeidsvoorwaarden".
 
Dreiging
Als de onderhandelingen mislukken zal de staat alsnog maatregelen treffen. Die dreiging hangt postbedrijf Sandd en andere nieuwkomers boven het hoofd'. Gert-Jan Morsink, directeur van Sandd noemt het overleg met de vakbonden 'constructief' en streeft ernaar succes te boeken voor 1 april. Tegelijk kan hij 'geen kant meer uit' door de deadline van 1 april.
 
Liever krijgt Sandd uitstel van staatssecretaris Henk Bleker (belast met post) totdat duidelijk wordt of Sandd concurrent SelektMail mag overnemen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft nog geen uitsluitsel hierover gegeven. Morsink denkt dat door de overname de prijsdruk afneemt op de postmarkt waardoor er meer geld over is voor arbeidsvoorwaarden voor personeel.
 
Egon Groen van FNV Bondgenoten zei dat hij 'een hard hoofd heeft' in de onderhandelingen. Maar de partijen zijn nog niet klaar met het overleg. Donderdag praat de Tweede Kamer met Bleker over de postmarkt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.