Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Tientallen Palestijnen gewond en een dode bij demonstraties tegen Israël en Donald Trump

08-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
protest gaza ANP
Duizenden boze Palestijnen zijn vrijdag de straat opgegaan om hun ongenoegen te uiten over het besluit van Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Ook in andere moslimlanden als Egypte, Maleisië, Indonesië en Iran waren er protesten uit solidariteit met de Palestijnen.
protest gaza ANP
De betogingen liepen op sommige plaatsen uit de hand, berichten Israëlische media. Palestijnen gooiden in Ramallah met stenen en benzinebommen naar veiligheidstroepen, die terugsloegen met traangas en rubberen kogels. Ook zou volgens sommige berichten op meerdere plaatsen met scherp zijn geschoten.
Lees meer over wat er er de afgelopen dagen gebeurde
Gewonden bij confrontaties met militairen
De rellen vonden plaats in Jeruzalem en de Palestijnse gebieden. De gezondheidsdienst in Gaza en hulporganisatie Rode Halvemaan spraken over zeker 109 gewonden, onder wie meerdere mensen met schotwonden. Israëlische media berichten over tientallen tot bijna honderd slachtoffers.
Vrijdag viel er één dode voor zover bekend. Israëlische soldaten schoten een Palestijn neer in Gaza bij de grens. Dat zeggen Palestijnse autoriteiten. Het Israëlische leger verklaarde dat daar honderden Palestijnen autobanden in brand staken en ze richting de militairen rolden. Ze gooiden ook met stenen.
Bij de demonstraties riepen Palestijnen volgens persbureau Reuters: ‘Jeruzalem is van ons, Jeruzalem is onze hoofdstad’ en ‘Aan loze woorden hebben we niets, wel aan stenen en Kalshnikovs’.
Nieuwe Intifada
Donderdag, de dag nadat Trump zijn speech hield, waren er al meteen protesten en rellen in Palestijnse gebieden.  Ismail Haniyeh, leider van Hamas riep in Gaza op tot een nieuwe intifada tegen Israël: "We moeten werken aan een nieuwe intifada tegenover de zionistische vijand."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.