De gemeente Rotterdam heeft sinds oktober vorig jaar 45 kwetsbare vrouwen aan de anticonceptie gekregen. Dat meldt Nu.nl. Het gaat om daklozen, vrouwen met een verstandelijke beperking en verslaafden. De gemeente is zeer tevreden over het resultaat van de proef.
Doel van de proef is om in totaal 116 vrouwen van wie de gemeente het niet verstandig vindt dat ze kinderen krijgen, te overtuigen om voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Daarbij dringt de gemeente aan op een vorm van langdurige conceptie, zoals een hormoonspiraal of een prikpil. De gemeente hoopt dat de vrouwen daarvoor kiezen, omdat de pil makkelijk kan worden vergeten.
Verplichte geboortebeperking is al langere tijd een gevoelig onderwerp van discussie in de gezondheidszorg. In 2012 riepen deskundigen in Zembla de politiek al op om wetgeving te ontwikkelen die in het uiterste geval ongeschikte ouders kan verplichten tot anticonceptie. Daarna ontstond een maatschappelijk debat dat tot op heden nog niet heeft geleid tot wetgeving.
In de gemeente Rotterdam zijn de vrouwen niet verplicht om mee te doen. Het gebeurt in navolging van een soortgelijke proef in Tilburg op vrijwillige basis. Jeugdwethouder Hugo de Jonge (CDA), lichtte het initiatief in september 2016 als volgt toe:
“Het gaat om kinderen die worden geboren in gezinnen waarvan iedereen, de hele omgeving, buikpijn krijgt bij het idee dat daar een kind in terecht komt.”
Met 63 van de 116 vrouwen voerde de gemeente al gesprekken. Een paar vrouwen twijfelt nog, maar het merendeel besloot voorbehoedsmiddelen te gaan gebruiken.
Fragment uit de uitzending
'Vader en moeder: ongeschikt'
over de discussie rond het onderwerp verplichte anticonceptie bij kwetsbaren.