Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Tienduizenden met longziekte overwegen verhuizing wegens vieze lucht

07-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
520 keer bekeken
  •  
verkeer ANP
Tienduizenden mensen met een longziekte zouden willen verhuizen om de slechte lucht in hun omgeving. Een aantal van hen doet dat, maar anderen hebben er de mogelijkheden niet voor en blijven dus noodgedwongen worstelen met de gevolgen van de slechte luchtkwaliteit. Dat zegt het Longfonds, dat zich baseert op nieuwe cijfers van het Nivel.

Nederland telt 1,2 miljoen mensen met een longziekte. Een kwart van hen heeft wekelijks last van luchtvervuiling. Het leidt tot benauwdheid, hoesten, geprikkelde slijmvliezen of een lagere longfunctie. Eén op de acht longpatiënten denkt daarom aan verhuizen.  

Hoe gezond is de lucht in jouw omgeving? Je kunt het checken via
deze tool van het Longfonds.  

Houtkachels 
Jaarlijks overlijden minstens 12.000 Nederlanders vroegtijdig door luchtvervuiling, stelt het fonds. "Blootstelling aan fijnstof, stikstofdioxide en ozon veroorzaakt en verergert onder meer longkanker, astma, COPD en hart- en vaatziekten. Bij 1 op de 5 Nederlandse kinderen met astma is het ontstaan van de ziekte gerelateerd aan stikstofdioxide. Nederland is hierin triest koploper van Europa", aldus het Longfonds.

Een ruime meerderheid zegt gezondheidsklachten te ervaren door houtkachels (67 procent), wegverkeer (63 procent), barbecues (62 procent) en vuurkorven (60 procent). ‘We horen verhalen van mensen die zo benauwd worden van de lucht in hun woonomgeving dat hun kwaliteit van leven er ernstig onder lijdt. Sommige mensen verhuizen daadwerkelijk naar gezondere lucht, zij worden “luchtvluchtelingen” genoemd. De meeste mensen zouden dolgraag verhuizen, maar hebben daar vaak de financiële mogelijkheden niet voor. Dat zijn schrijnende verhalen’, stelt het Longfonds.   
Schone Lucht Akkoord 
Het fonds doet een oproep aan gemeenten om zich aan te sluiten bij het Schone Lucht Akkoord, dat een jaar geleden is opgesteld. Daarin werken Rijk, provincies en gemeenten samen aan betere lucht door concrete maatregelen te nemen en kennis uit te wisselen. Inmiddels hebben zich volgens het fonds elf provincies (Limburg is de uitzondering) en 56 gemeenten achter het akkoord geschaard.

"We missen dus nog maar één provincie, maar qua gemeenten schiet het weinig op. Helemaal als je bedenkt dat er 355 gemeenten zijn", zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds.  

Stikken langs de snelweg:
Zembla besteedde eerder aandacht aan luchtvervuiling door uitlaatgassen in de uitzending 'Stikken lang de snelweg' (2011). In die uitzending werd duidelijk dat honderdduizenden mensen die dichtbij een snelweg wonen, een verhoogde kans hebben op luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten. Hetzelfde geldt voor kinderen op scholen in de buurt van autosnelwegen. 

Bekijk de uitzending hier: 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.