Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Tekort aan medicijnen in Nederland loopt fors op: 'Tijd voor herziening van het systeem'

14-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
medicijnen
Het aantal keren dat een medicijn in Nederland tijdelijk of definitief niet leverbaar was, is vorig jaar verder gestegen naar 769. Dat is 5 procent meer dan het jaar daarvoor, blijkt uit cijfers van apothekersorganisatie KNMP. 
"Het is dweilen met de kraan open. Patiënt en apotheker hebben hier dagelijks enorme last van. De patiënt krijgt regelmatig een ander doosje, omdat de apotheker moet uitwijken naar een alternatief", zegt Gerben Klein Nulent, voorzitter van de brancheorganisatie.
Productie in India en China
Het gros van de geneesmiddelen wordt in India en China gemaakt. Daar komen de grondstoffen vandaan en is de productie goedkoper.  Doordat de productie steeds verder van Europa verwijderd raakt, wordt de keten langer en neemt het aantal schakels toe.  "Dat maakt het zicht op de productie minder helder en is van nadelige invloed op de leverbaarbetrouwheid", zei de KNMP eerder.
"Het fundament onder het controlesysteem voor Europa stamt uit de jaren zestig, de tijd dat onze geneesmiddelen nog bijna alleen maar binnen de huidige EU werden gemaakt. Het lijkt nu tijd om tot een herziening te komen", aldus KNMP.
Apothekers willen dat inspectie medicijnen strenger en vaker gaat controleren
In het oog springende tekorten in 2018 waren onder meer de anticonceptiepil en het middel levodopa/carbidopa voor patiënten met de ziekte van Parkinson. Verslavingsartsen sloegen alarm toen refusal niet beschikbaar was. Het middel tegen alcoholverslaving is nu weer tijdelijk beschikbaar. Veel tekorten waren er volgens KNMP ook bij de oogpreparaten en antibiotica.
Prijsdaling
De oplopende tekorten komen volgens de brancheorganisatie onder meer door de wet geneesmiddelenprijzen en het zogeheten preferentiebeleid van zorgverzekeraars. Daardoor zijn de prijzen de afgelopen jaren "enorm gedaald." Voor medicijnfabrikanten is Nederland volgens de KNMP daarom geen aantrekkelijke markt. "Ze houden hun voorraden bewust laag en in het geval van een hapering in het productieproces ontstaan snel tekorten."
Bij de zogeheten preferent aangewezen geneesmiddelen wordt alleen één goedkoop geneesmiddel vergoed door de zorgverzekeraar.
Brexit
Volgens de KNMP stijgen de tekorten al sinds 2010. Die lopen dit jaar naar verwachting verderop. "We weten nog niet hoe de brexit gaat uitpakken, maar ook hierdoor kunnen problemen ontstaan", aldus voorzitter Klein Nulent.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.