Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Apothekers willen dat inspectie medicijnen strenger en vaker gaat controleren

19-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
De bittere pil scant verpakking
"De controle op de productie van geneesmiddelen moet scherper en frequenter." Dit stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP, de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers, naar aanleiding van de uitzending van ZEMBLA.
In de uitzending ‘ De bittere pil ’ blijkt dat de inspectie voor de Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ) van alle medicijnen die in Nederland in de reguliere keten binnenkomen, zes geneesmiddelen per jaar test . Die tests worden gedaan door laboratoria die betaald zijn door de fabrikanten, terwijl er al verschillende schandalen van manipulerende farmaceutische bedrijven zijn geweest. Ook vindt de productie van generieke medicijnen steeds meer op afstand plaats, in lagelonenlanden. "Onze zorgen nemen toe", aldus Klein Nulent.
Doordat de productie steeds verder van Europa verwijderd raakt, wordt de keten langer en neemt het aantal schakels toe.  "Dat maakt het zicht op de productie minder helder en is van nadelige invloed op de leverbaarbetrouwheid", zegt de KNMP.
Fragment uit 'De bittere pil':
Controlesysteem verouderd
"Het fundament onder het controlesysteem voor Europa stamt uit de jaren zestig, de tijd dat onze geneesmiddelen nog bijna alleen maar binnen de huidige EU werden gemaakt. Het lijkt nu tijd om tot een herziening te komen", aldus Klein Nulent.
De KNMP wil meer en onaangekondigde controles bij de fabrieken in landen als India en pleit ook voor meer labcontroles door onafhankelijke instanties als de medicijnen eenmaal op de Europese markt zijn vrijgegeven.
De prijs van het goedkope medicijn
Het gros van de geneesmiddelen wordt in India en China gemaakt. Daar komen de grondstoffen vandaan en is de productie goedkoper. In de ZEMBLA-uitzending ‘ De prijs van het goedkope medicijn ’ bleek dat sommige fabrikanten zich schuldig maken aan milieuverontreiniging en slechte arbeidsomstandigheden in de fabrieken.
Fragment uit 'De prijs van het goedkope medicijn':
Daarin zou wat de KNMP betreft een rol zijn weggelegd voor zorgverzekeraars: "Duurzaamheid is van belang", zegt Klein Nulent. "De wereldwijde druk op de prijzen van geneesmiddelen leidt tot een productie in lageloonlanden, met allerlei effecten van dien. Het doet ons deugd dat een grote zorgverzekeraar in 2019 aandacht voor duurzaamheid vraagt en dat de focus niet alleen naar de prijs gaat."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.