Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Taxiorganisatie eist hard optreden tegen Uber-chauffeurs in Amsterdam

06-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
taxi ANP
De Amsterdamse taxiorganisatie Take a Taxi wil dat verkeerswethouder Pieter Litjens hard gaat optreden tegen Uber-chauffeurs die illegaal mensen van straat oppikken. Doet hij dat niet, dan stapt Take a Taxi naar de rechter. Dat heeft de organisatie in een brief laten weten aan de wethouder.
taxi ANP
De 'spooktaxi's' van Uber
In de brief haalt Take a Taxi de Zembla uitzending van vorige week aan waarin duidelijk wordt dat Uber chauffeurs mensen van straat oppikken om te vervoeren. In Amsterdam mag je dat als taxichauffeur niet wanneer je niet bent aangesloten bij een TTO. TTO staat voor Toegelaten Taxi Organisaties. Om bij een TTO aangesloten te zijn moet je als taxichauffeur aan verschillende regels en eisen voldoen en het kost geld.
Uber-chauffeurs zijn niet aangesloten en mogen daarom niet in de zogenoemde opstapmarkt werken. Ze mogen alleen mensen vervoeren die via de Uber-app een afspraak hebben gemaakt. Eigen onderzoek van de TTO-taxi’s en de uitzending van Zembla lieten zien dat Uber-chauffeurs nauwelijks worden gecontroleerd en wel illegale ritten maken. Terwijl de TTO’s strenge controles krijgen.
De 'spooktaxi's' van Uber
Kijk de uitzending: De 'spooktaxi's' van Uber
Gelijk speelveld
Ruud Lagerwaard, directeur van Take a Taxi, zegt tegen TaxiPro , het vakblad van de taxibranche: “Wij zijn niet tegen concurrentie, maar dan moet er wel een gelijk speelveld zijn. Tegen een bedrijf dat geen belasting betaalt en waarvan de chauffeurs hun inkomen ongehinderd aanvullen met illegale praktijken, kunnen wij niet op.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.