Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Uber-chauffeurs vervoeren illegaal passagiers

29-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
ANP - Uber - illegaal
Chauffeurs van taxidienst Uber vervoeren illegaal passagiers in Amsterdam. Dat blijkt uit opnames met verborgen camera, die  ZEMBLA woensdagavond uitzendt in de uitzending De 'spooktaxi's' van Uber. Het gaat om klanten die niet via de Uber-app besteld zijn, maar toch worden meegenomen. Daarmee overtreden Uber-chauffeurs de taxiverordening in de hoofdstad.
Uber is de grootste taxidienst van Amsterdam, het Amerikaanse bedrijf heeft ruim 2000 chauffeurs in de hoofdstad. Twee derde van alle Nederlandse Uber-chauffeurs is in Amsterdam actief. Volgens de regels mogen alleen chauffeurs van de 8 officiële taxicentrales (zoals TCA en TCS) klanten meenemen, die hen op straat aanhouden. Uit opnames die ZEMBLA woensdag uitzendt, blijkt dat ook Uber-chauffeurs dit doen.
Een toenemend aantal gebruikt een daklicht om aandacht van klanten te trekken. Vooral op uitgaansavonden. Het illegaal meenemen van passagiers is lucratief voor de Uber-chauffeurs omdat ze een hoger tarief kunnen vragen dan wanneer ze via de Uber-app rijden.
“We zien steeds meer van dit soort spooktaxi’s in de stad”, zegt Ruud Lagerwaard, directeur van taxicentrale TAT. “Het is oneerlijke concurrentie en er wordt nauwelijks op gehandhaafd door de Gemeente Amsterdam”. Volgens verantwoordelijk wethouder Pieter Litjens, is handhaving moeilijk: “We moeten Uber-chauffeurs op heterdaad betrappen en dat is best lastig.”
Thijs Emondts, directeur Nederland van Uber zegt in ZEMBLA dat de chauffeurs die zich schuldig maken aan deze praktijk geschorst kunnen worden. Maar dat handhaving een taak van de overheid is. Uber is in 77 landen actief en verzorgt 10 miljoen ritten per dag.
De 'spooktaxi's' van Uber'
ZEMBLA: De 'spooktaxi's' van Uber' , woensdag 29 november om 21.15 uur op NPO2  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.