Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Tachtig procent postbezorgers moet vanaf 1 januari in vaste dienst

30-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
postbezorger ANP
Postbedrijven moeten vanaf 1 januari minimaal tachtig procent van hun bezorgers in vaste dienst hebben. Het kabinet wil daarmee een einde maken aan de misstanden in de sector.
postbezorger ANP
Over die misstanden maakte ZEMBLA de uitzending ‘ Baas in eigen bus ’. In de aflevering waren postbezorgers te zien die amper het hoofd boven water kunnen houden vanwege slechte vergoedingen en ongunstige contracten. Er braken protesten uit onder pakketbezorgers. Zelfstandigen die voor PostNL werken, gingen in staking uit protest tegen de lage tarieven.
Onderkant van de arbeidsmarkt
"Postbezorgers werken aan de onderkant van de arbeidsmarkt", zei staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) donderdag. Ze benadrukt dat postbedrijven al enkele jaren weten dat ze naar de norm van tachtig procent moeten groeien. Er is dus voor hen voldoende tijd geweest om dit te realiseren, vindt de bewindsvrouw.
Staatssecretaris Keijzer en minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vinden dat postbezorgers moeten kunnen rekenen op eerlijk werkgeverschap. ‘Concurrentie ten koste van arbeidsvoorwaarden is niet wenselijk’, zeggen Keijzer en Koolmees. Keijzer wil medewerkers met een arbeidsbeperking die worden ingehuurd via een zogenoemde banenafspraak of quotumregeling, laten meetellen voor de norm.
Bonden tevreden
De vakbonden FNV, CNV en BVPP reageren verheugd op de beslissing van het kabinet. Zij wijzen erop dat ze onder meer een handhavingsverzoek bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hebben neergelegd. Bij de liberalisering van de postmarkt was namelijk al afgesproken dat postbedrijven in 2013 met tachtig procent van hun postbezorgers een overeenkomst moesten hebben. Dat werd later uitgesteld.
De bonden wijzen nadrukkelijk naar Sandd/VSP als partij die niet aan de regels voldoet. Ze roepen dat bedrijf op om op zeer korte termijn om de tafel te gaan om 'over fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden' te praten.
Sandd wilde donderdag nog niet reageren.
Kijk de uitzending 'Baas in eigen bus':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.