Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Baas in eigen bus

  •  
11-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
255 keer bekeken
  •  
De postpakkettenmarkt is 'booming business'. Nederlanders kopen steeds meer online: gemiddeld verwerkt PostNL per dag 600.000 pakjes. Daarmee boekte het bedrijf vorig jaar 100 miljoen euro winst. Ook de winkeliers met een postagentschap profiteren van de drukte bij het afhandelen van de pakjes. Ze reageerden daarom boos toen PostNL onlangs bekendmaakte dat de vergoeding die de winkeliers ontvangen, fors naar beneden gaat, tot ongeveer een derde. 
Het doet denken aan de protesten die vorig jaar uitbraken onder pakketbezorgers. Zelfstandigen die voor PostNL werken, gingen in staking uit protest tegen de lage tarieven. Afgelopen maand zette PostNL een opmerkelijke stap: nieuwe pakketbezorgers krijgen een vast contract. Maar de honderden zzp'ers waar het bedrijf nu mee werkt, blijven dat werk gewoon als zelfstandige doen.

Vorig jaar bood PostNL de zelfstandige pakketbezorgers nog een vast dienstverband aan. Maar weinigen maakten daar gebruik van. Wat zit daar achter? Zembla onderzoekt hoe het de stakende pakketbezorgers van toen is vergaan en hoe het 'duurzaam bezorgmodel' van PostNL wordt ontvangen.

ZEMBLA - 'Baas in eigen bus' woensdag 11 mei om 21:15 uur bij de VARA op NPO 2
Transcriptie Baas in eigen bus

Schijnzelfstandigen in de pakketbezorging, een ambtelijke verkenning

Op verzoek van de minister van SZW is in de tweede helft van 2014 een verkenning gestart naar de ontwikkelingen en problemen in de sector pakketbezorging. Aanleiding voor de verkenning waren de voortdurende berichten over de inzet van schijnzelfstandigen. De verkenning bestond uit gesprekken met alle betrokken partijen. Aan de hand van de uitkomsten wil de minister bezien of aanvullende maatregelen nodig zijn om schijnzelfstandigheid en andere ongewenste praktijken in de sector aan te pakken.  Lees  de verkenning .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.