Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Suikerhoudende dranken maken kinderen echt dik

24-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
212 keer bekeken
  •  
suiker-in-frisdrank-maakt-dik
Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het wegnemen van suikerhoudende dranken kinderen minder dik maakt. Janne de Ruyter onderzocht of kinderen dik worden van dranken met suiker. Dat lijkt vanzelfsprekend: kinderen die veel frisdrank drinken, zijn inderdaad dikker. Maar dat kan ook komen omdat ze meer chips en patat eten, minder bewegen en meer tv kijken. Waarom zou je van sinaasappelsap wel dik worden en van een sinaasappel met evenveel suiker niet? Het vermoeden was dat suikers in vloeibare vorm ongemerkt naar binnen glijden en geen vol gevoel geven, maar wetenschappelijk stond dat niet vast.

Bevestiging van eerder onderzoek
Prof. M. Katan, emeritus hoogleraar voedingsleer aan de VU, presenteerde vorig jaar samen met  prof. J. Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de VU, de resultaten uit hun Drinkstudie. Nu is dan definitief bewezen dat je van suiker dik wordt.
De Ruyter en haar collega’s gaven 300 kinderen anderhalf jaar lang dagelijks 1 blikje suikervrije limonade en 300 andere kinderen limonade met suiker. Dit blikje kwam in plaats van het drinken dat ze toch al meekregen naar school, dus ze kregen door het onderzoek niet méér suiker binnen dan voorheen.

De kinderen die suikervrije limonade kregen, namen gemiddeld 1 kilogram minder in gewicht toe dan kinderen die suikerhoudende limonade kregen. Ook waren kinderen die suikervrije limonade dronken minder in lichaamsvet toegenomen dan de kinderen die suiker hadden gedronken.

De suikervrije limonade gaf geen hongergevoel, ze voelden zich na het drinken van suikervrije limonade even ‘vol’ als na gewone limonade met suiker. Dat verklaart waarom ze op suikervrij minder aankwamen; ze gingen er niet meer door eten en misten dus calorieën uit suiker.
Beter kraanwater drinken
De Ruyter en haar collega’s hebben met deze uitkomst een goed argument om op te treden tegen suikerhoudende dranken. Zij raden aan om kraanwater in plaats van light limonade te drinken, ook omdat het beter is voor het milieu en de tanden. Zowel light als gewone dranken bevatten namelijk zuur waar tandglazuur in oplost. De onderzoekers pleiten ervoor om zo vroeg mogelijk met water te starten, dus zodra kinderen overstappen van fles en borstvoeding naar iets anders.

Suikerindustrie ontkent verband
Dat je van suiker in frisdrank dik wordt lijkt logisch, maar dit wordt door de suikerverwerkende industrie nog steeds ontkend. Ondanks harde bewijzen uit recent wetenschappelijk onderzoek, ontkent Paul Mesters, directeur van de Nederlandse suikerproducent Suiker Unie in ZEMBLA dit verband. ' Dat onderzoek toont aan dat je van calorieën dik wordt. Specifiek van suiker is nog maar de vraag' , zegt Mesters.

Prof. M. Katan is niet onder de indruk van deze reactie. ' Iedere bedrijfstak die zijn spullen moet verkopen, probeert er kanttekeningen bij te zetten als er nieuws komt dat slecht voor ze is. Dat is vanzelfsprekend. '

(Bron: Vrije Universiteit Amsterdam VU-DARE )
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.