Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Suiker veroorzaker hoge bloeddruk'

17-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4643 keer bekeken
  •  
de-zoete-verleiders
Uit een nieuwe studie  blijkt dat suiker de grootste veroorzaker is van een te hoge bloeddruk. Volgens de onderzoekers heeft heeft een hoge suikerspiegel effect op het deel van de hersenen, dat een impuls naar het hart stuurt, waardoor het ritme en ook de bloeddruk verhoogd worden. Volgens de onderzoekers produceert ons lichaam door teveel suiker ook meer insuline, een hormoon dat de hartslag opvoert.

Suiker zit ongeveer in ieder denkbaar voedingsproduct. Verpakkingen staan vol kreten als ’vitaminerijk’ en ’ambachtelijk bereid’ terwijl die producten in werkelijkheid veel suikers en smaakstoffen bevatten.
Onlangs publiceerde de WHO een concept richtlijn voor de consumptie van suikers: De nieuwe ontwerp-richtlijn stelt dat suikers minder dan 10% van de totale energie-inname per dag zou moeten zijn. Het suggereert verder dat een verlaging tot minder dan 5% van de totale energie-inname per dag extra voordelen zou hebben. Vijf procent van de totale energie-inname komt overeen met ongeveer 25 gram (ongeveer 6 theelepels) suiker per dag voor een volwassene van normale Body Mass Index (BMI).
De voedselindustrie weet ons telkens weer te verleiden om suiker te eten. Hoe doen ze dat? Waarom eten we zoveel suiker terwijl we weten dat het slecht voor ons is? Zembla onderzoekt: Waarom eten we zoveel suiker terwijl we weten dat het slecht voor ons is?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.