Uit een nieuwe studie blijkt dat suiker de grootste veroorzaker is van een te hoge bloeddruk. Volgens de onderzoekers heeft heeft een hoge suikerspiegel effect op het deel van de hersenen, dat een impuls naar het hart stuurt, waardoor het ritme en ook de bloeddruk verhoogd worden. Volgens de onderzoekers produceert ons lichaam door teveel suiker ook meer insuline, een hormoon dat de hartslag opvoert.
Suiker zit ongeveer in ieder denkbaar voedingsproduct. Verpakkingen staan vol kreten als ’vitaminerijk’ en ’ambachtelijk bereid’ terwijl die producten in werkelijkheid veel suikers en smaakstoffen bevatten.
Onlangs publiceerde de WHO een concept richtlijn voor de consumptie van suikers: De nieuwe ontwerp-richtlijn stelt dat suikers minder dan 10% van de totale energie-inname per dag zou moeten zijn. Het suggereert verder dat een verlaging tot minder dan 5% van de totale energie-inname per dag extra voordelen zou hebben. Vijf procent van de totale energie-inname komt overeen met ongeveer 25 gram (ongeveer 6 theelepels) suiker per dag voor een volwassene van normale Body Mass Index (BMI).
De voedselindustrie weet ons telkens weer te verleiden om suiker te eten. Hoe doen ze dat? Waarom eten we zoveel suiker terwijl we weten dat het slecht voor ons is? Zembla onderzoekt: Waarom eten we zoveel suiker terwijl we weten dat het slecht voor ons is?