Studies over 'gifrisico's' moeten openbaar
23-11-2016
• leestijd 2 minuten
Rapporten van bijvoorbeeld de chemische industrie die toezichthouders gebruiken om te bepalen of een bepaald bestrijdingsmiddel op de markt mag komen, moeten openbaar worden gemaakt. Het argument dat hierdoor vertrouwelijke commerciële informatie op straat komt te liggen moet worden verworpen.
Dat heeft het Europese Hof van Justitie woensdag geoordeeld. Instanties moeten inzage geven in informatie over de milieurisico’s van het vrijkomen van een pesticide, aldus de rechters, die uitspraak deden in twee zaken.
Greenpeace Nederland had gevraagd om openbaarmaking van rapporten over de onkruidverdelger
glyfosaat
. De Europese Commissie besloot eind juni de vergunning hiervoor te verlengen.
De Bijenstichting wilde documenten inzien over imidacloprid, een gewasbeschermingsmiddel dat funest zou zijn
voor bijen
. De Nederlandse toezichthouder Ctgb had dat geweigerd. De
Bijenstichting
is zeer verheugd met het arrest van het Hof van Justitie. Vandaag heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg prejudiciële vragen beantwoord over de openbaarmaking van tests en studies die de basis vormen van de toelatingen van bestrijdingsmiddelen die op “imidacloprid” zijn gebaseerd. Het College voor het Beroep voor het Bedrijfsleven heeft deze vragen aan het Hof van Justitie gesteld naar aanleiding van een verzoek om openbaarmaking van De Bijenstichting. Het gaat om 84 documenten, waarvan het merendeel van Bayer Crop Science.
Het College voor het Beroep van het Bedrijfsleven zal de behandeling van de zaken voortzetten en beslissen welke studies en tests precies openbaar moeten worden gemaakt. Academische wetenschappers kunnen dan meer dan voorheen controleren of de studies van de industrie correct zijn opgezet en uitgevoerd. Zo kan de discussie over landbouwgif en bijensterfte in meer openheid worden gevoerd.
(ANP/ Bijenlint)