Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Strafzaak tegen zes van Breda moet over’

  •  
07-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
Hof in zaak Zes van Breda ANP
De strafzaak tegen de zes van Breda moet terug worden verwezen naar het gerechtshof. Dat adviseert de advocaat-generaal aan de Hoge Raad. Volgens de advocaat-generaal zijn de al eerder ontstane twijfels bij de veroordeling van de zes van Breda nog steeds niet weggenomen.


In 1993 wordt in Breda de 56-jarige 'Oma Mok', op de vloer in de keuken van haar Chinees restaurant dood gevonden. Ze bleek ernstig mishandeld en gewurgd. De politie pakt de zes van Breda (drie meisjes en drie jongens van rond de twintig jaar) op als verdachten. Ze  worden onder druk gezet door de politie. Ook na dagenlange verhoren blijven de drie jongens hun onschuld volhouden.

De drie meisjes leggen uiteindelijk wel belastende verklaringen af. Niet alleen over de rol van de jongens maar ook over hun eigen rol. Het bewijs van de zaak rust op deze verklaringen. De vrouwen trekken later hun verklaringen in.

Rechtsgang
Al die jaren in de gevangenis en daarna hielden de zes van Breda vol onschuldig te zijn. Daarover vertelden ze uitgebreid in de ZEMBLA-uitzending ‘De zes van Breda’ . De Hoge Raad besloot in 2012 dat het gerechtshof de zaak moet herzien. Het hof behandelde de hele zaak opnieuw, maar liet de veroordeling in stand. De verdachten gingen in cassatie bij de Hoge Raad. De advocaat-generaal adviseert de Hoge Raad nu de zaak opnieuw terug te verwijzen naar het gerechtshof.
Hof in zaak Zes van Breda ANP
Er zijn aanwijzingen dat de verklaringen die de vrouwen destijds bij de politie hebben gedaan niet kloppen.  De verhalen van twee getuigen die de nacht van de moord in een bushokje bij het restaurant zaten, zijn volgens de advocaat-generaal ten onrechte genegeerd. 

Bloeddruppel
Ook is er een bloeddruppel gevonden in het restaurant die niet van de verdachten kan zijn. Volgens DNA-onderzoek is de bloeddruppel van een onbekend persoon van Aziatisch-Oceanische afkomst. Het hof redeneerde volgens de advocaat-generaal op ‘ondeugdelijke gronden’ dat de bloeddruppel los van de moord staat.
De Hoge Raad verwacht op 19 december uitspraak te doen in deze zaak.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.